Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Michael Reynolds

Pelosi: Niet Weinstein, maar Trump bracht #MeToo in stroomversnelling

Als we Nancy Pelosi mogen geloven is niet filmmagnaat Harvey Weinstein verantwoordelijk voor de massale #MeToo-openbaringen, maar de verkiezing van Donald Trump. Pelosi vertelde bij NBC’s Meet the Press dat vrouwen zich geroepen voelen hun slechte ervaring uit te spreken nu iemand die mogelijk betrokken is bij een dergelijke activiteit de president van de Verenigde Staten is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma
#metoo
Nancy Pelosi. Beeld:

Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, noemt het fantastisch en verfrissend dat vrouwen hun ervaring nu delen. Zij pleiten hiermee voor zero tolerance, een houding die Pelosi ook meent te hanteren.

Grab ’em by the pussy

Trump is door minstens 24 vrouwen beschuldigd voor ongepast seksueel gedrag. Hij ontkent alle beschuldigingen, van intimidatie tot aanranding. Weken voor de verkiezingen publiceerde de Washington Post een geluidsopname uit 2005 waarop Trump zegt “Als je een ster bent, laten ze het toe… Grab ’em by the pussy“.

Zelf deed hij het in eerste instantie af als kleedkamerpraat. Hoewel de ‘grab them by the pussy’-uitspraak Trump tijdens de campagne bleef achtervolgen, weerhield het hem niet van een overwinning.

Nu zowel leden van de Republikeinse als Democratische Partij worden beschuldigt van seksueel wangedrag, is de uitspraak opnieuw onderwerp van gesprek. The New York Times berichtte afgelopen zaterdag dat Trump tegenover minstens twee mensen verklaard heeft dat de opname uit 2005 niet authentiek is.

Roy Moore

Vorige week werd ook duidelijk dat Trump de Republikeinse senaatskandidaat Roy Moore blijft ondersteunen. De Washington Post onthulde eerder deze maand dat Moore’s seksuele voorkeur uitgaat naar minderjarige vrouwen. Hij wordt door meerdere vrouwen beschuldigd dat hij ze zo’n veertig jaar geleden – toen Moore begin dertig was – misbruikt heeft. Moore ontkent alles en – niet geheel verrassend – Trump gelooft in zijn onschuld.

Op 12 december vindt de Senaatsverkiezing in Alabama plaats. De plek is vrijgekomen door de benoeming van Jeff Sessions als minister van Justitie. Waar de zetel voor de aantijgingen verzekerd leek van een Republikeinse betrekking, loopt de Democratische kandidaat Doug Jones nu voor in de peilingen. Zonder de #MeToo-beweging was dit wellicht ondenkbaar geweest – of zoals Pelosi meent; de verkiezing van Trump heeft dit uitgelokt.

Jones heeft sinds de openbaarmaking van de beschuldigingen jegens zijn tegenstander zijn campagnevoering aangepast. De vermeende misstanden van Moore vormen sindsdien zijn belangrijkste wapen om de strijd te winnen.

De tekst gaat onder de tweet verder. 

Carly Fiorina, kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016, gaf gisteren bij Fox News haar visie op de situatie. Zowel leden van de Republikeinse als Democratische Partij zijn volgens Fiorina schuldig aan het reageren op beschuldigingen ten gunste van hun partij.

Ook Pelosi ontving kritiek op haar houding tegenover partijgenoot John Coyers. Coyers zou belastinggeld hebben gebruikt om vrouwen die hem van seksuele intimidatie beschuldigden om te kopen. Pelosi verdedigde Coyers omdat hij veel gedaan heeft om vrouwen te beschermen. Zij heeft er vertrouwen in dat Coyers ‘zou doen wat moest’ nadat het onderzoek is afgerond. De beschuldigingen tegen Moore zijn volgens haar geheel anders omdat Moore een ‘child molester‘ is.

Anita Hill

Anita Hill was gisteren tevens te gast bij Meet the Press. Hét symbool voor de strijd tegen seksuele intimidatie in de VS is nog niet overtuigd van de juiste omgang met seksueel misbruik door politici. Zo vertelt ze: “We hebben vooruitgang geboekt, maar 26 jaar geleden (sinds haar aanklacht tegen Clarence Tomas, red.) was Washington helaas nog niet klaar om de leiding te nemen over dit onderwerp, en ik ben bang dat zelfs vandaag Washington dit land niet kan leiden in deze kwestie.”

Hill meet dat er kennelijk te veel tegengestelde gevoelens en meningen over wat er moet gebeuren wanneer seksueel wangedrag zich voordoet. Hoewel #MeToo volgens Pelosi in stroomversnelling is gekomen omdat het té verschrikkelijk zou zijn als nog eens een dader aan de macht komt, is het echte voorkomen in handen van de politiek. En politiek blijft politiek.