Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Neil Hall

De tegenstrijdige tweespalt van bijna-pensionado Nigel Farage

Euroscepticus Nigel Farage is niet vies van een beetje tegenstrijdigheid. Dat bleek maar weer, toen hij afgelopen weekend voor flinke verontwaardiging zorgde nadat hij stelde dat hij zijn door de belastingbetaler gefinancierd EU-pensioen ook bij een Brexit graag zou incasseren. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De voormalig UKIP-leider heeft recht op een pensioen van 82.000 euro wanneer hij de leeftijd van 63 aantikt. Het pensioen voor zijn lidmaatschap van het Europees Parlement zou gedeeltelijk kunnen worden gefinancierd met de ‘Brexit-scheidingsrekening’ van 50 miljard pond, die Farage als te groot heeft bekritiseerd.

Toen presentator Andrew Marr dit weekend vroeg naar de waarschijnlijkheid dat Farage zijn pensioen daadwerkelijk zou incasseren antwoordde hij: “Natuurlijk zou ik het aannemen. Dat heb ik al vanaf de eerste dag gezegd. Waarom zouden mijn familie en anderen nog meer lijden?” Daarnaast gaat de Britse politicus er niet eens van uit dat hij het pensioen überhaupt zal ontvangen: “Gezien de arbitraire manier waarmee de EU met geld omgaat, zou ik zeer verrast zijn als ik iets van het geld zou krijgen.”

Bekijk het fragment hieronder. De tekst gaat door onder de video.

Gezien het feit dat Farage sinds 1999 in het Europees Parlement voor zuidoost Engeland zit is het redelijk te noemen dat hij, wanneer hij stopt met werken, zijn pensioen incasseert. Maar gezien het feit dat de politicus tijdens zijn loopbaan als ultieme doel voor ogen leek te hebben om de Europese Unie zwart te maken, hij oprichter was van de Eurosceptische partij UKIP is en door velen verantwoordelijk wordt gezien voor de Brexit, is zijn standvastigheid opmerkelijk.

Farage zet zijn eigen geloofwaardigheid aan de kant door geen goed woord over te hebben over de Europese samenwerking, maar wanneer puntje bij paaltje komt wel zijn zakcentje int bij de organisatie.

Met dit standpunt maakt Farage geen vrienden. Brexit-woordvoerder Thomas Brake tweette het onderstaande bericht.

Voormalig EU-parlementslid Roger Helmer sprong in de verdediging voor de politicus.

Onderwerpen