Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Time Magazine

Trump vs. #metoo: Wie het laatst lacht, lacht het best

Donald Trump mag dan ‘de beste persoon’ van 2016 zijn, de vrouwen en mannen van #metoo hebben die eer volgens het Amerikaanse tijdschrift Time in 2017. Wie het laatst lacht, lacht het best, zou je kunnen stellen. Pas aan het eind kan je immers zien wie heeft gewonnen. Er valt alleen zo weinig te lachen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

2016 was het jaar van Trump. Tegen de verwachtingen in won hij de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. Het was genoeg om hem de (ere)titel van het magazine te bezorgen. Het Amerikaanse presidentschap biedt sowieso al een redelijke garantie op de titel.

Grab ’em by the pussy

Denigrerende seksuele uitlatingen over vrouwen brengen daar geen verandering in. “Grab ’em by the pussy“, zei Trump in 2005 tegen Billy Bush in de beruchte Access Hollywood-opname. Het lekken van de twaalf jaar oude tape kostte NBC-journalist Bush, inderdaad – de neef van ex-president George W. Bush en presidentskandidaat Jeb Bush, zijn baan. Maar zijn ontslag terzijde.

Op de intussen beruchte opname zegt Trump tegen Billy Bush dat “vrouwen alles toelaten, als je bekend bent. Je kunt ze in hun kruis grijpen, je kunt alles doen”. Vorige week schilderde de president zijn uitspraken ineens af als ‘fake news‘, waarna Bush deze week in een ontnuchterend opiniestuk in The New York Times reageerde.

Zoenen, tegen de muur drukken en het betasten van erogene zones

Bush verwijst daarin onder meer naar artikelen in The Washington Post, waarin twintig vrouwen Trump beschuldigen van seksueel ongepast gedrag. Zoenen, tegen de muur drukken en het betasten van erogene zones. De woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, deed de verklaringen van de vrouwen een maand geleden in een persbericht af als leugens. Dat Trump in het Witte Huis zit, is het bewijs: De vrouwen liegen.

#metoo
Beeld:

Trumps poging tot het herschrijven van het verleden was tegen het zere been van Billy Bush. Vandaar zijn opiniestuk, waarin Bush stelt bewondering te hebben voor de vrouwen die hij omschrijft als “‘culture warriors’ in de voorhoede van noodzakelijke verandering.” Slechts twintig vrouwen die in 2017 de titel ‘beste persoon van 2017’ mogen dragen. Misschien wel het meest pijnlijk voor Trump zelf, die tweede werd en op Twitter al overhoop lag met het blad.

Time houdt de verkiezing sinds 1927. Het blad staat erop dat de titel ‘Persoon van het jaar’ niet per definitie als eerbetoon geldt. Zo stond Hitler in 1938 op de cover en Stalin een jaar later. Een zege op Trump voor de mannen en vrouwen achter #metoo in 2017, maar zoveel te lachen valt er helemaal niet.

Onderwerpen