Spring naar de content
bron: Screenshot Kijken in de Ziel

Zo goed gaat het met CDA: zelfs Van Agt stemde GroenLinks

Voor een nieuwe serie van Kijken in de Ziel schuiven voormalige premiers Dries van Agt, Jan Peter Balkenende en Wim Kok aan bij interviewer Coen Verbraak. In het plechtige decor van Instituut Clingendael bespreken ze de rol van de Nederlandse premier. Vooral CDA’er Van Agt is op dreef.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Balkenende – ‘Premier zijn is buitengewoon intensief’ – en Kok – die bij zijn entree in het Torentje moest gaan liggen van alle champagne – spreken boeiend over hun tijd als minister-president van Nederland. Ze maken grappen over de speeches van de overleden Venezolaanse leider Hugo Chavez en het formaat van het Torentje. Toch is het Van Agt die de show steelt.

Van Agt
Beeld:

Hij vertelt grappen over een etentje in Parijs. Nadat zijn vliegtuig werd geraakt door de bliksem, arriveerde Van Agt te laat bij een diner met de toenmalige Franse president Valéry Giscard d’Estaing. “Waarna ik in moeizaam Frans mijn vertraging uit wilde leggen met: ‘J’ai eu une coup de foudre’. Wat bleek later? Ik zei eigenlijk: ‘Ik ben op slag verliefd geworden’.”

GroenLinks

In de ultieme slotfase gooit de 86-jarige de ketens helemaal los. “Tjonge jonge, wat zijn we nationalistisch geworden,” stelt hij. Hij noemt CDA-leider Sybrand Buma ‘onze topnationalist’ en noemt zijn nationalisme volstrekt misplaatst en onzinnig. “Ik heb er niet op gestemd. Ik heb op GroenLinks gestemd.”

De stem van de voormalige premier mocht de partij van Jesse Klaver niet baten. Het CDA eindigde met 19 zetels boven GroenLinks, dat 14 Kamerzetels haalde.