Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Aizar Raldes

Hoe de Venezolaanse blokkade ‘onze’ eilanden toch niet in gevaar brengt

De Venezolaanse president Nicolás Maduro sloot begin januari de grens tussen zijn land en Aruba, Bonaire en Curaçao. Dit heeft groot effect op de handelspositie van de eilanden, en er wordt zelfs gerept over een oorlog. Toch is de maatregel van Maduro eenvoudig te omzeilen, vertelt Latijns-Amerika deskundige Edwin Koopman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Siobian Heiblom
Lege supermarkten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Beeld:

Het is al jaren onrustig in Venezuela. Er is een nijpend tekort aan voedsel en medicijnen met volksopstanden als gevolg. Niet dat het de regering van Maduro tot zelfreflectie dwingt. De president wijst momenteel met een beschuldigende vinger naar Aruba, Bonaire en Curaçao, de ABC-eilanden, als boosdoeners voor het conflict in eigen land.

Koper, goud en levensmiddelen

Dat is niet helemaal onterecht, vindt Latijns-Amerika deskundige Edwin Koopman. “Er wordt veel vanuit Venezuela naar de eilanden gesmokkeld,” vertelt hij vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas. “Iedere dag kwamen er wel 5 tot 10 bootjes met benzine of diesel aan.” Volgens Maduro is het smokkelwaar — voornamelijk koper, goud, diamanten en levensmiddelen — eigendom van Venezuela.

Kinderspel

Smokkelen vanuit Venezuela is erg verleidelijk, omdat op onder andere voedsel en benzine veel subsidie zit. “Op een eiland als Aruba, waar 100.000 mensen wonen, hebben ze helemaal niet zoveel benzine nodig. Die verkochten ze voor een gunstige prijs door aan bijvoorbeeld Colombia.”

De schuld ligt niet alleen bij de eilanden. Maduro het er zelf naar gemaakt door 18 jaar economisch wanbeleid van de regering en een staatsschuld van 50 miljard euro, die zij niet kunnen aflossen.

De achterkant van de drijvende markt in de haven van Curacao. Door de blokkade van Venezuela arriveren er geen schepen meer met voedsel. Beeld:

Slager die zijn eigen vlees keurt

Daarnaast is het leger en de politie van Venezuela betrokken bij de smokkel, blijkt uit onderzoek van Nederlandse onderzoekjournalist Bram Ebus.

“De smokkelaars zelf zijn vaak overheidsfunctionarissen. Maandelijks gaan volgens de generaal duizenden kilo’s goud het land uit, ruim 80 procent van de Venezolaanse goudproductie,” laat de onderzoeksjournalist weten tijdens een interview met Trouw.

Strenge controles — ook aan de Venezolaanse grens — zijn nodig, maar die gaan er niet komen, verwacht Koopman. “Dan is het alsof een slager zijn eigen vlees keurt. En als de regering er al wat aan wil doen, zal de politie en het leger zich tegen hen keren. Dat willen ze niet.”

De tekst gaat hieronder verder. 

Beeld:

Afleidingsmanoeuvre

De bevolking in Venezuela is radeloos en boos, en de eilanden leken een uitstekende zondebok. Maduro vestigt de aandacht op de eilanden en niet op zijn beleid, vindt Koopman.

“De smokkel is geen bedenksel van Maduro. Het probleem is er echt. En ik geloof oprecht dat het een zorg is voor Venezuela,” legt hij uit. “Maar dit probleem oplossen zal zeker de Venezolaanse economie niet redden. Het echte probleem is het wanbeleid van Maduro.”

Serieus nemen

Hoe het nu verder moet met de eilanden is afwachten. Eerder stopte Venezuela de handel met Colombia voor een jaar. Waarschijnlijk kan het nu uit dat land voedingstoffen importeren, maar niet voor het voordelige tarief die de illegale smokkel vanaf Venezuela waarborgde.

Het opheffen van de blokkade zit er voorlopig niet in. Juist daarom moet deze volgens Koopman serieus genomen worden. “De eilanden moeten laten zien dat ze Venezuela serieus nemen. Mensen op hoog niveau sturen en niet, zoals tot nu toe gebeurt, alleen een Nederlandse ambassadeur. We moeten een minister sturen.”

Onderwerpen