Spring naar de content
bron: Pixabay

Wanneer kiest het kabinet eens voor de ondernemer?

Bij de Kamer van Koophandel zullen ze dolgelukkig zijn dat Tel Sell weer televisiereclames gaat uitzenden, zodat ze weer enige concurrentie hebben voor de titel ‘organisatie met de hoogste irritatiefactor’. Al heb je bij Tel Sell geen last van gedwongen winkelnering en kun je altijd de televisie uitzetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Laat me bij het begin beginnen. Iedere zzp’er moet zich verplicht inschrijven bij de KvK. Dat kost vijf tientjes en daar heb je precies niets voor. Behalve dat ze sinds jaar en dag je persoonlijke gegevens verkopen aan derde partijen.

De NOS vogelde deze week uit dat gegevens niet alleen aan worden verpatst aan bedrijven die telefonisch hun waren proberen te slijten, maar ook aan ondernemingen die de gegevens gebruiken om zzp’ers via hun privé-accounts op Facebook te bestoken met reclame. Alvorens de ondernemer de reclame te zien krijgt, is zijn data soms al langs een keten van bedrijven gegaan. Een privacy-onderzoeker stelde dat ondernemers voor de Facebook-reclame geen fatsoenlijke opt-out wordt geboden, zoals dat voor (elektronische) post en telefoontjes wel het geval is.

Een arme KvK-bestuurder moest vervolgens een zorgvuldig voorbereid persriedeltje voor de camera opdreunen. Uiteraard ‘betreuren’ ze dat ondernemers ‘last kunnen hebben’ van het feit dat de KvK hun gegevens doorverkoopt aan een stelletje sjacheraars. Maar ja, men handelt nu eenmaal binnen ‘de wettelijke kaders’ en bovendien doet men het al honderd jaar zo.

Als organisatie je morele standaard gelijk laten vallen met het wetboek, eveneens een populaire strategie in discussies rondom belastingontwijking en topbeloningen. Toegegeven, de KvK kan niet anders.

De organisatie is nu eenmaal wettelijk belast met het bijhouden van het handelsregister. Daarvoor kreeg het in 2016 – de jaarrekening van 2017 is er nog niet – zo’n 116 miljoen euro van de staat en harkte het zelf nog eens 91 miljoen euro bij elkaar met onder meer dataverkoop en door uittreksels van jaarrekeningen te verkopen. Blijkbaar is dat nodig om de door de overheid opgelegde taken te kunnen uitvoeren. Enige verandering zou dan ook moeten komen vanuit de politiek.

De VVD is altijd dol op ondernemerschap en privacy. Op de website van de liberalen lees ik dat ze qua dataverzameling niet willen vertrouwen op de goede bedoelingen van overheid en ondernemingen. Administratieve rompslomp moet voor ondernemers verminderd worden. Je zou zeggen dat dit een schot voor open doel is voor een VVD-kabinet, maar blijkbaar is een ondernemende overheid belangrijker dan het ontlasten van ondernemende burgers.

Anders is het niet te verklaren dat startende zzp’ers anno 2018 de eerste twee weken van hun ondernemerschap deels moeten besteden aan het beschermen van hun privacy en het afpoeieren van energieleveranciers en nietmachineverkopers. Aan die laatste groepen nogmaals het vriendelijke verzoek om hun folders bij zich te houden. Als ondernemers rommel willen kopen schakelen ze wel in op Tel Sell.

Onderwerpen