Spring naar de content
bron: ANP/Orange Pictures/Toon Dompeling

Een onbreekbare voetbalvriendschap gebroken?

Naast een matig onderhouden voortuin slaat een grote brede veertiger de handen voor zijn betraande gezicht. Hij kan niet bevatten wat er  tientallen meters verderop gebeurt. Voor een IJmuidense kroeg zijn afgelopen week supporters van De Graafschap en Telstar slaags geraakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen
De Graafschap
Beeld:

Op een zonnige donderdagmiddag wordt een klein stukje hemel plotsklaps bedekt door een regen van bierflesjes. Tientallen voetbalfans duwen, slaan en schoppen elkaar in het gezicht. Voor de voetbalhatende buitenstaander is het ongetwijfeld het zoveelste bewijs dat alle voetbalsupporters halve wilden zijn die stiekem verlangen naar de tijd dat mannen met een knots langs vijandige dorpen trokken.

En geef de buitenstaander maar eens ongelijk in een land waar rivaliserende supporters elkaar aanspreken met boeren, kakkerlakken, homo’s of joden, al dan niet vergezeld van een voorvoegsel als ‘kut’ of ‘kanker’. Een land waar sommige stadionbezoekers nooit te beroerd zijn om vocaal te bewonderen wat Nazi-Duitsland uitvrat in Rotterdam of in vernietigingskampen elders. Mochten woorden tekort schieten dan zijn er altijd nog sis- of vuurwerkgeluiden om ons te herinneren aan tijden dat het even tegenzat.

Maar juist de wedstrijden tussen het Doetinchemse De Graafschap en Telstar uit Velsen-Zuid waren een uitzondering. De supportersgroepen van beide clubs zijn al jaren goed bevriend. Een vriendschap die is ontstaan tegen een droevige achtergrond. In september 2005 kwam Telstar-speler Luciano van den Berg om het leven bij een auto-ongeluk. Enkele dagen later speelde Telstar een uitwedstrijd bij De Graafschap. Fans van beide ploegen hielden een indrukwekkend eerbetoon ter nagedachtenis van de overleden voetballer.

Sindsdien drinken aanhangers van de twee clubs na onderlinge wedstrijden gezamenlijk een biertje. Telstar was zelfs shirtsponsor van de Achterhoekse club om de vriendschap te benadrukken. Geen wonder dat fans van beide clubs zich vorige week, voor hun treffen in de nacompetitie, verzetten tegen de verplichte combi-regeling waarbij supporters direct na de wedstrijd in de bus huiswaarts moesten.

De Graafschap
Beeld:

De oproep slaagde. Voor de wedstrijd dronken de fans gezamenlijk een biertje bij de Zeewegbar. Simon Kistemaker, die beide ploegen ooit trainde, kwam langs en werd gebroederlijk toegezongen. Beide clubs maakten er vervolgens een vermakelijke wedstrijd van die winnend werd afgesloten door Telstar. Na de wedstrijd ging een klein deel van de fans weer kroegwaarts.

Als cultvoetballiefhebber en frequent Telstar-toerist wilde ik mij wel eens onderdompelen in de vriendschappelijke band. Op het zonnige terras staan Telstar- en De Graafschap-fans rustig door elkaar. Een man met Achterhoekse tongval vraagt mij of ik er zondag ook bij ben. Van mijn antwoord –  ‘nee, ik ga naar een darttoernooi’ – begrijpt hij begrijpelijkerwijs niets. Een bus stopt voor de kroeg. Tientallen De Graafschap-supporters stappen uit. Handen worden geschud, schouders geklopt en drinken besteld. Mijn mede-voetbaltoeristen concluderen tevreden dat het ‘zo ook kan’.

Een half uur later ontstaat – ogenschijnlijk vanuit het niets – een massale vechtpartij. Bierflesjes en kratten vliegen door de lucht; tientallen mensen beuken op elkaar in. Net als de meerderheid loop ik uit de drukte. Een meisje probeert een opgefokte vriend te weerhouden om zich weer in het gevecht te begeven. Op haar binnenarm staat ‘tel je zegeningen’.

Beeld:

Verderop ligt een jongen op de grond. Hij is neergestoken. Volgens berichten is de vechtpartij begonnen wegens een zichtbare Feyenoord-tattoo, Ajacieden zouden aanstoot aan het plakplaatje hebben genomen. Mijn oog valt op de brede veertiger. Hij heeft een De Graafschap-shirt aan. Een man met Telstarshirt en wijze haren stapt met grote passen op de veertiger af.

De mannen omhelsen elkaar. Ze weten het: de unieke vriendschap tussen de clubs loopt mogelijk een stevige deuk op. Combi’s, wantrouwen, nooit meer zomaar samen bier kunnen drinken. Maar te midden van de stompzinnige eruptie van haat is er hun troostende omhelzing.

Stiekem hoop ik dat ze elkaar vandaag, na de return, weer weten te vinden.