Spring naar de content
bron: ANP/Evert-Jan Daniels

Hoe Eric Wiebes zich door een porseleinkast moet manoeuvreren

Het recente opstappen van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de organisatie die de afgelopen drie jaar de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen trachtte te regelen, bewijst dat Groningen opnieuw aan de kant geschoven lijkt te worden. De beurt is nu aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken om de koe bij de hoorns te vatten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet
Wiebes
Beeld:

Groningen is na een half jaar Wiebes nog geen steek verder, slechts wat kleine bevingen. Hans Alders is opgestapt als baas van de NCG en verantwoordde zich gisteren voor zijn besluit in de Tweede Kamer.

Naar eigen zeggen is Alders gestopt omdat Wiebes twee weken geleden de versterkingsoperatie van huizen voorlopig heeft stilgelegd. Zijn afspraken met de Groningers worden geschonden, stelt Alders.

Volgens Alders is zijn integriteit in het geding. Minister Wiebes doet te lang over de versterking van 1600 woningen in het aardbevingsgebied en dat bevalt hem niet. Alders: “Mensen hebben met mij als vertegenwoordiger van het openbaar bestuur afspraken gemaakt. Die afspraken worden niet nagekomen.”

De VVD wees Alders vervolgens op het feit dat er onder zijn bewind slechts dertig huizen zijn versterkt. Volgens Alders lag zijn team juist op schema. Afijn. Dat Wiebes na een half jaar voor het eerst pas op de plaats maakt, kan hem niet kwalijk worden genomen.

Wiebes wankelt

Als we de krantenkoppen vandaag de dag mogen geloven, dondert Wiebes binnen de kortste tijd eveneens van zijn voetstuk. ‘Van redder tot judas’, kopt het AD. ‘Voor Wiebes hangt de vlag halfstok’, stelt De Volkskrant. Na zijn welvarende start zou hij het hebben verprutst voor de Groningers en is het vertrouwen weg. We vergeten alleen dat er vóór het door Wiebes gecreëerde vertrouwen überhaupt geen vertrouwen was. Voorganger Kamp kon Groningen enkel onder strenge beveiliging bezoeken.

De tekst loopt hieronder door. 

Eric Wiebes
Beeld:

Wiebes mag kiezen tussen kwaad en kwaad. En kwaad. Hij heeft het privilege om door de porseleinkast ‘Groningen’ te denderen die Volkskrant-columnist Bert Wagendorp afgelopen zaterdag – terecht – schetste. Wij proberen ons te verplaatsen in Wiebes. Want hoe manoeuvreert men in he-mels-naam door de porseleinkast ‘Groningen’?

Wiebes zou de gaswinning versneld afbouwen. Wiebes zou de gaswinning tot nul kubieke meter in 2030 krijgen. Wagendorp: “Wiebes werd nog net niet op een schild gehesen en in triomf door de Herestraat gevoerd.” We mogen concluderen dat een half jaar na zijn bemoedigende start donkere wolken boven het hoofd van de minister hangen. Het is tijd voor actie.

Groningen wacht niet meer

We weten vandaag de dag dat we de ellende in Groningen vóór hadden kunnen zijn. We weten vandaag de dag dat onwetendheid een ‘te vriendelijke’ benaming is voor het overheidsbeleid.

Wiebes sprak een maand na zijn aantreden over ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’.

Wat er nu moet gebeuren? Hoogleraar André Faaij herhaalde maanden geleden voor de zoveelste keer al zijn eigen woorden: meters maken. Meters maken om die volgende bak ellende voor te zijn. Tien jaar geleden hadden we daaraan al moeten beginnen, aldus Faaij (hoogleraar Energie Systeem Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe, onderdeel van de New Energy Coalition).

Over enkele weken komen het KNMI en toezichthouder SodM met een rapport. Een rapport over herstelwerkzaamheden als de gaswinning naar nul gaat. Wiebes wacht daar op. Geef de man die weken. Dat is minder dan tien jaar ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’. Vervolgens moeten er keiharde meters worden gemaakt.

Eric Wiebes
Beeld:

Mits Wiebes keurig handelt zoals beloofd, valt hem amper iets te verwijten. Aan zijn linkeroorlel trekt Shell, aan zijn rechterarm Alders. Aan zijn rechterbeen een raadslid uit Loppersum, aan de linker die van Appingedam. En aan zijn linkerarm blijven de NAM, politiek Den Haag, het Groninger Gasberaad en de Groningse burger over. Dat loopt niet heel lekker, niet erg evenwichtig.

Geef Wiebes daarom nog even. Het blijkt moeilijk genoeg om door een porseleinkast te moeten manoeuvreren. Van koppensnellen wordt niemand in Groningen beter. Van heethoofden worden huis en haard niet hersteld.

Onderwerpen