Gezondere levensstijl in basispakket, maar niet alles is meer verzekerd
Hulp bij overgewicht wordt toegevoegd aan het basispakket. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport laat weten dat onder meer hulp van diëtisten en coaches vergoed kunnen worden. Zware paracetamol (die alleen bij de apotheek te verkrijgen zijn) en bepaalde vitamines worden in de toekomst uit het basispakket gehaald. Wat is er veranderd in het basispakket in de loop der jaren?
Per 1 januari 2018 is het basispakket uitgebreid. Sinds dit jaar krijgen mensen met artrose aan heup- en kniegewrichten de eerste twaalf behandelingen vergoed. Ook kankerpatiënten die immuuntherapie ontvangen krijgen hun vervoer van en naar de behandelaar vergoed. Dat geldt ook voor minderjarigen die hulp nodig hebben met bijvoorbeeld wassen en medicijnen innemen. Daarnaast zitten geneesmiddelen tegen chronische hepatitis C, borstkanker en verstopping van darmen nu in het basispakket.
Straks krijgen de Nederlanders met overgewicht (volgens het CBS kampt 48,7 procent van de volwassenen boven 18 jaar hiermee) tevens hulp. Volgens minister Bruins maakt een gezonder iemand minder ziektekosten, maar hoe zit het dan met andere ziekten en aandoeningen die niet (meer) vergoed worden?
HSK Groep
Onlangs kwam de HSK Groep, een ggz-aanbieder met 36 vestigingen, in het nieuws omdat die behandelingen voor burn-outs liet declareren bij de zorgverzekeraar, terwijl deze niet kunnen worden vergoed. Sinds januari 2012 vallen burn-outs niet meer onder declarabele ziektekostenverzekeringszorg. De HSK Groep zit fout zit, maar mensen met een burn-out betalen het volle pond, terwijl mensen met overgewicht straks zonder extra kosten naar de diëtist kunnen.
In de loop der jaren hebben de volgende verschuivingen plaatsgevonden in het basispakket.
Burn-outbehandelingen
Doordat burn-out geen ziekte maar een aanpassingsstoornis is – die onder de zogenaamde DSM-5 valt – , zijn de behandelingen hiervoor uit het basispakket gehaald door toenmalige minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Wettelijk gezien moet de werkgever behandelingen voor burn-outs betalen.
Slapeloosheid
In 2009 werd medicatie voor slapeloosheid uit het basispakket gehaald. De belangrijkste reden van toenmalige minister Klink van Volksgezondheid was de verslavende werking van de medicatie. In die tijd waren veel therapeuten niet in staat behandelingen aan te bieden, maar nu zijn ook de behandelingen uit het basispakket gehaald. Doordat het niet wordt vergoed kan een therapeut ervoor kiezen een andere diagnose te stellen.
Fysiotherapie
Fysiotherapie bij een chronische indicatie werd tot 2006 vanaf de negende behandeling vergoed. Sinds 2016 is dat pas vanaf de eenentwintigste sessie.
Tandheelkundige zorg
Tot 2006 vergoedde de zorgverzekering tandheelkundige zorg voor iedereen tot 22 jaar. Vanaf 2016 is dat verlaagd naar 18 jaar.
Rollators
Hulpmiddelen als rollators en krukken werden in 2013 uit het basispakket gehaald. Vanwege bezuinigingen in de zorg vond de toenmalige minister van Volksgezondheid Edith Schippers dat deze middelen uit het basispakket gehaald moesten worden, Bovendien zou er volgens haar een tweedehands markt ontstaan.
Opvallend is dat behandelingen en medicatie voor stoppen met roken tot 2013 niet werd vergoed, maar nu wel. Medicatie wordt alleen vergoed in combinatie met stoppen-met-rokenprogramma’s. Afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt zo’n stoppen-met-rokenprogramma vergoed vanuit de basisverzekering. Er is zelfs mogelijkheid tot eerstelijns psychologische zorg die de basisverzekering vergoedt. Eerstelijns psychologische zorg wordt volledig vergoed.
In 2018 zijn er alleen te vergoeden ziektebeelden bijgekomen, al zegt Bruins dat zware paracetamol en vitamines eruit worden gehaald. Bent u roker met obesitas en wilt u stoppen en afvallen? De zorgverzekeraar vergoedt uw behandelingen.