Spring naar de content

We moeten het even over vagina’s hebben

Een paar maanden terug had ik ineens meerdere gemiste oproepen van mijn huisarts. Ik vind mijn huisarts een ontzettend aardige kerel, maar huisartsen spreken je voicemail niet meerdere malen in met de vraag of je terug kunt bellen, omdat ze het gezellig vinden. Ik belde terug: er waren ernstig afwijkende cellen gevonden bij mijn uitstrijkje. Ik kon direct de volgende dag bij een gynaecoloog terecht. Die deed een biopsie, waardoor ik nog een week langer mocht wachten of ik wel of geen kanker had. Ik schrok me kapot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Meredith Greer

Ik had het gelukkig nog niet, maar er was al wel een flink gezellig voorstadium. Ik moet binnenkort een afspraak maken om de buitenste laag van mijn baarmoedermond met een brandend draadje weg te laten schroeien. Onder lokale verdoving. U zult begrijpen dat ik dit nogal voor me uit zit te schuiven. Ik vertel dit niet omdat ik er een of andere kick uithaal om mijn intieme anatomie op publieke fora te bespreken. U zit hier niet op te wachten en geloof me, niets hieraan is leuk voor mij. Maar we gaan het er toch over hebben.

Want deze ‘lysexcisie’, of ‘ het lysje’ zoals hij vergoelijkend door mijn gynaecoloog wordt genoemd, is de meest pósitieve uitkomst. Dit betekent namelijk dat ze er allemaal helemaal op tijd bij zijn en de ‘dysplasie’ – cellen die ik me voorstel als het groepje headbangende punkers die niemand op het feestje heeft uitgenodigd en die veel te lang blijven hangen – geen kans krijgen om de boel af te breken. Lucky me.

Niet iedereen heeft zoveel geluk. Want Emy Koopman was even oud als ik toen zij uitgenodigd werd voor het bevolkingsonderzoek. Bij haar bleek het helemaal mis.  En toen ik op sociale media een beroep deed op vrouwen om, ondanks het ongemak, toch naar de huisarts te gaan met die oproep voor het bevolkingsonderzoek, kreeg ik een ongelofelijke hoeveelheid bijval.

Ik hoorde van vrouwen die te lang hadden gewacht, wiens dochter of moeder of zus te lang had gewacht. Vrouwen die het net als ik nog maar net voor waren geweest. Vriendinnen, jonge vrouwen die ik kende, die dezelfde ingreep hadden moeten ondergaan. En op de een of andere manier had ik het nog nooit eerder langs zien komen. Niemand van ons heeft het erover op Facebook, ik ook niet. Het blijft bij privégesprekjes van vrouwen onder elkaar, zoals vrouwen gewend zijn om met elkaar te moeten fluisteren over hun gezondheid omdat ze anders onbeleefd zijn.

HPV

Misschien dat mensen daarom hun dochters niet laten vaccineren. Want terwijl niemand zijn ervaringen met baarmoederhalskanker de wereld in gooit, omdat we met zijn allen veel te goed opgevoed zijn om het zomaar over vaginagerelateerde zaken te hebben, is desinformatie van antivaxers is volop aanwezig. En zelfs in kranten als Trouw verdedigt een ‘kritische zorgconsument’ waarom ze haar tienerdochter – ondanks alle adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – niet in heeft laten enten tegen HPV.

De ‘kritische zorgconsumente’ in Trouw beargumenteert dat de wetenschappelijke bevindingen en adviezen van ons hoogste orgaan voor de Volksgezondheid ‘paternalistische propaganda’ is. Nu ben ik de eerste die open zal staan voor wat feministische kritiek op onze medische instituten, maar hoe je in godsnaam paternalistisch kan noemen dat er een advies wordt gegeven om je kind in te enten zodat er een kleinere kans is dat ze doodgaat aan kanker, ontgaat me.

HPV noemt ze een SOA die met condoomgebruik opgelost kan worden. Dit is een feitelijke onjuistheid die ik de krant kwalijk neem. HPV is geen SOA, want het is geen aandoening. Het is een virus dat gewoon in de meeste gevallen door je eigen lichaam opgeruimd wordt. Net als zoveel andere virussen waar we dagelijks mee in aanraking komen. Alleen wordt dit virus overgedragen via seksueel contact.

Zelfs al zou uw dochter een perfect voorgelichte engel zijn die altijd aandringt op condoomgebruik, die zelfs als ze een vaste partner heeft zich nog niet laat likken zonder beflapje, dan is er nog steeds 30% kans dat ze het krijgt. Acht van de tien vrouwen hebben gedurende hun leven ooit het HPV-virus in hun lichaam. De meesten merken er helemaal niets van. HPV is geen SOA, het is niet vies, baarmoederhalskanker krijg je niet omdat je een losbandige sloerie bent geweest.

Laat je vaccineren

Safe sex is ontzettend belangrijk, maar het is een onzinargument tegen vaccinatie. Net zoals de verspreiding van geruchten over de langetermijneffecten van wetenschappelijk grondig geteste vaccins in onze kranten, schadelijke paranoia is.

Kanker is de meest brute, verschrikkelijke, willekeurige sluipmoordenaar die er bestaat. We weten in de meeste gevallen niet waar het vandaan komt, hoe het ontstaat, en kunnen het slechts bestrijden met vergif, bestraling, en het snijden en slopen van je lichaam. Jong, oud, man, vrouw, kanker geeft geen fuck.

En dan bestaat er voor een specifiek soort kanker wél een vaccin waarmee je zou kunnen voorkomen dat je deze hel moet doorgaan, en dan kies je ervoor er géén gebruik van te maken? Omdat je leest dat dysplasie prima te genezen is, zet je je kind liever in de positie dat het verschroeien van haar baarmoedermond de meest pósitieve uitkomst is van een verkeerd uitstrijkje? Ik kan hier met mijn hoofd niet bij. Hou op met deze waanzin. Meiden, laat je vaccineren. Vandaag nog.