Eerherstel voor het zoutvaatje

Overheidsrichtlijnen adviseerden ons steeds te matigen met zout. Maar is dat wel terecht? Suiker en andere koolhydraten zijn immers het ware probleem.

Decennialang zijn ons bepaalde simpel lijkende richtlijnen voor gezonde voeding voorgespiegeld. We moesten voedsel met minder cholesterol en minder verzadigde vetten nuttigen. Ook moesten we matigen met calorieën en juist meer lightproducten consumeren, zoals margarines die industrieel waren verrijkt met linolzuur. En o ja, natuurlijk moesten we ook matigen met zout; daar krijgen we immers hoge bloeddruk van.

Modern onderzoek heeft echter bijna al deze voedingsadviezen tot goedbedoelde onzin gedegradeerd en in sommige gevallen zelfs laten zien dat hierop gebaseerde voeding ronduit ongezond is. Want vele zogenaamd gezonde adviezen – bijvoorbeeld om minder vet te consumeren – hebben kort na hun invoering in elk land aantoonbaar geleid tot spectaculaire toenames van vooral obesitas en diabetes.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Reageer op artikel:
Eerherstel voor het zoutvaatje
Sluiten