Spring naar de content
bron: ANP

Bert van der Veer keek naar Twan Huys: ‘Geslaagd, maar niet verrassend’

“Geloof me, we gaan je verrassen.” Zo kondigde Twan Huys zijn talkshow RTL Late Night met Twan Huys aan in het Parool. Maandagavond waren alle ogen gericht op zijn eerste stappen als presentator van een talkshow op de late avond. HP/De Tijd sprak met programmamaker Bert van der Veer over de eerste uitzending. “Wel geslaagd, maar niet verrassend.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Berend Sommer

Van der Veer is naar eigen zeggen mild over de eerste uitzending. “Ze kunnen tevreden zijn over het aantal kijkcijfers, en de onderwerpkeuze was goed. Er wordt door tv-recensenten van het AD en het Parool geklaagd over een gebrek aan sfeer: het was niet gezellig. Maar moet het per se gezellig?”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe vond u Twan Huys als presentator?
“Huys oogde aanvankelijk wat zenuwachtig, maar later verdwenen de sporen van zenuwen. Het presenteren van een talkshow laat in de avond is een vak apart, een levendige tafel maken doe je door verbanden te trekken tussen gasten. Dat heeft hij nog nooit eerder gedaan en moet hij nog leren. Maar niet alle interactie is relevant: bijvoorbeeld aan soulzangeres Shirma Rouse vragen wat haar lievelingsdoelpunt van Wesley Sneijder is. Maar dat krijgt hij wel onder de knie.
“Met de keus voor Twan Huys gaat de latenighttalkshow van RTL meer in de richting van de publieke omroep. Dus er wordt meer aandacht besteed aan nieuwsonderwerpen.”

Met de keus voor Twan Huys gaat de latenighttalkshow van RTL meer in de richting van de publieke omroep

Is dat gelukt?
“Ik vind van wel, met Wesley Sneijder, die zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal heeft gespeeld, anticipeer je op het nieuws. Ook Roy de Ruiter, de militair die de Willemsorde in ontvangst heeft genomen, deed nog niet eerder zijn verhaal op televisie. De onderwerpen waren nieuwswaardig. Urgentie laat zich lastig creëren in een talkshow.”

In een interview met het Parool beloofde Huys een decor dat op een loft in New York leek.
“Wat betreft het decor, dat vond ik wat desolaat. Het oogde als een heel ruim decor, en de sfeer van De Hallen, wat op zichzelf een goede plek is voor een studio, kwam niet goed uit de verf: de studio had zo goed in Harderwijk kunnen staan. Wat dat betreft kwam het decor van Humberto Tan, met op de achtergrond het Rembrandtplein, beter uit de verf. Of het decor op een loft leek? Ik heb het niet gezien.”

De eerste avond werd Huys door Pauw verslagen, met 749.000 tegen 522.000 kijkers. Hoeveel zegt dat?
“Wat de kijkcijfers betreft, denk ik dat Huys tevreden kan zijn. Er is van tevoren veel reclame voor RTL Late Night gemaakt, maar ik denk dat het effect daarvan wordt overschat. Kijkers bepalen zelf wel waar ze naar kijken. En mensen zappen na een half uur naar Jeroen Pauw, om te kijken wat die te bieden heeft. En die show is dan weer vertrouwd. Hoewel ik Arnon Grunberg en Antoine Bodar niet per se betere gasten vond: Bodar heb ik al drie keer langs zien komen afgelopen weken, daarom ben ik bij Huys gebleven.
“Ik ben erg benieuwd naar de concurrentiepositie tussen deze twee latenighttalkshows, en hoe die het marktaandeel van ongeveer 1,5 miljoen kijkers gaan verdelen.”