Spring naar de content
bron: anp

De boekhouding van het bloed

Wij belijden graag ons medeleven met de slachtoffers in Israël en Gaza, maar wat we ook graag doen is elkaar de medelijdenmaat nemen, schrijft Jan Kuitenbrouwer. 'Zij hebben het moeilijk, ja, maar wíj hebben een moreel schaarsteprobleem. Van het bloed in de kraters verhuist onze blik naar de pluis in onze navel.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Naar aanleiding van de obscene geweldsuitbarsting in Israël en Gaza wordt veel gesproken over selectieve morele verontwaardiging. Die Palestina-supporters, waar waren die toen elders in de wereld onschuldige moslims over de kling werden gejaagd? Hebben zij wel recht op hun afschuw? Wij mogen natuurlijk best solidair zijn met moslims, maar dan wel met álle moslims graag. Want als wij pas in actie komen als Israël moslims doodt, gaat het ons dan niet eígenlijk, stiekem om iets anders? En die Israël-supporters, is hún woede wel helemaal oprecht? Waarom horen wij hen nooit over de terreur door zionistische extremisten op de Westoever?

Het lijkt soms haast een kennisquiz, om de bloedbaden op te sommen waar de mensen die nu voor Israël of de Palestijnen demonstreren níet tegen in actie kwamen. Wreedheden die al veel langer gaande zijn, sommigen op dit moment, waar niemand de straat voor op ging of gaat. In Yemen werden de afgelopen maanden tienduizenden onschuldige burgers gedood in een proxy-oorlog tussen Iran en Saudi Arabië. Stilte. In China zitten ongeveer een miljoen Oeigoerse moslims in strafkampen, waar volgens Amnesty stelselmatig gemarteld en verkracht wordt. Stilte. Assad, de gewetenloze warlord van Syrië, bestookt zijn eigen burgers met onder andere chemische wapens, naar schatting heeft hij er al 160.000 vermoord. Stilte. De slachting die Isis aanrichtte onder de Jezidi’s in Irak. Stilte. Nog maar deze week werden in Darfur ongeveer achthonderd zwarte, christelijke Soedanezen geëxecuteerd, mannen, vrouwen en kinderen, door een aan Hamas en Hezbollah gelieerde militia. Zag u het in het Journaal? Voor dat soort rubrieken geldt: in elke aflevering één luchtig item. Voor atrociteiten geldt dat misschien ook?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap