Spring naar de content
bron: ANP

Grunberg schetst het verleden als strop in Goede mannen

De nieuwe Arnon Grunberg beschrijft de (on)mogelijkheid om je aan je eigen geschiedenis te ontworstelen. Trouwe Grunberg-lezers zullen verschillende settings – een klooster, de brandweer – herkennen uit zijn journalistieke werk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Wie Arnon Grunberg volgt in zijn columns en reportages, kan min of meer voorspellen waar zijn volgende roman over zal gaan. Alles is immers romanmateriaal voor deze schrijver. In zijn Voetnoten voor de Volkskrant schreef hij de laatste jaren onder meer hoe hij 24 uur bij de brandweer in Heerlen had meegelopen. Ook zat hij enige tijd in een Limburgs klooster. Het verbaast dus niet dat Grunbergs nieuwste roman, Goede mannen, in Heerlen speelt en een brandweerman als hoofdpersonage heeft, die zich op enig moment terugtrekt uit de wereld en toetreedt tot een kloosterorde.

Geniek Janowski heet deze zoon van een Poolse aspergesteker, maar iedereen noemt hem kortweg ‘de Pool’. Die afstandelijke aanspreekvorm is typerend voor de positie die Janowski inneemt in de Heerlense gemeenschap. Nooit zal hij er echt deel van uitmaken. Hij blijft een buitenstaander, hij blijft ‘de Pool’, hoewel in het bezit van de Nederlandse identiteit.

De Pool wil modelburger zijn

Om die reden is de Pool toegetreden tot de brandweer: door mensen te redden denkt hij zich naar binnen te kunnen vechten in de samenleving. Hij wil een modelburger zijn, het iedereen zoveel mogelijk naar de zin maken. De vader van de Pool had het altijd al gezegd: “Gedraag je keurig en onopvallend, zodat de mensen hier niet slecht over de Polen zullen denken.”

De Pool is uiterst zwijgzaam en volgzaam. Dat wreekt zich in zijn huwelijk. De spanningen tussen Geniek en zijn echtgenote Wendela lopen op als hij het haar in alles naar de zin probeert te maken. Zijn eigen meningen of verlangens doen er niet toe. Zodat Wen op goed moment wanhopig uitroept: “Wat wil jíj in godsnaam?”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.