Spring naar de content
bron: ANP

De knikkende knieën van Klaas Knot

Ik ben fan van Klaas Knot. Niet omdat hij nu zo flamboyant of charismatisch is; dat hoeft ook niet. Een president van een centrale bank moet saai zijn. Vasthoudend, wars van risico’s, soeverein, non-descript. Een soort Ulrich, de hoofdpersoon in Mann ohne Eigenschaften, de roman van de Oostenrijkse schrijver Robert Musil, die zich helemaal terugtrekt uit het maatschappelijke leven en kiest voor ‘de kunst van het zwevende leven’. Of een Stef Blok voordat hij ‘failde’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Vasthoudend ìs hij, onze Klaas. Een doorzetter. Hij loopt marathons, lees ik op Wikipedia. Niet onverdienstelijk. Zijn snelste tijd: 3.19.34 – de marathon van Amsterdam in 2002. Een hele prestatie; ik deed er ooit ruim 4,5 uur over. De laatste kilometers sleepte ik mij naar het Olympisch Stadion, waar de finish was, daarbij aangemoedigd door een soort Catweazle met twee plastic zakken vol lege flessen: “Rennen vriend, dit is de avondvierdaagse niet!”

Risico’s

Wars van risico’s is Klaas eveneens. Toen het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) begin 2015 instemde met een miljarden (!) euro’s verslindend opkoopprogramma waarvan de gevolgen niet waren noch zijn te overzien, hield hij zijn poot stijf. Als een van de vijf van de in totaal 25 bestuursleden. Toen datzelfde bestuur ruim een jaar later nog eens de turbo op dit programma zette, was Knot zelfs de laatste centrale-bankbestuurder die overeind bleef.

Een president van een centrale bank moet saai zijn

Een keuze die Klaas altijd is blijven verdedigen. Ook nadat de ECB eind vorig jaar besloot de maandelijkse aankoop van obligaties te halveren. Bij de presentatie van het jaarverslag van DNB, op congressen, in interviews: steeds waarschuwde hij voor de gevaren van de almaar uitdijende schuldenberg. Temeer omdat de opkoopprogramma’s in zijn ogen grotendeels zinloos zijn.

Soeverein

En soeverein? Dat is Klaas ten voeten uit. Waar zijn voorgangers Wim Duisenberg (PvdA) en Nout Wellink (CDA) geen geheim maakten van hun politieke voorkeuren – Duisenberg was namens de PvdA zelfs vier jaar minister in het kabinet-Den Uyl –, is Knot met opzet geen lid van een partij. Dat zou zijn onafhankelijkheid als bankpresident kunnen ondergraven.

Kortom, Klaas is mijn man. Op en top non-descript. Iemand die zweert bij zwarte filterkoffie – wat nou: latte macchiato, mango passion frappuchino, of pike place roast!

De vorige week was Klaas op Bali. Hij bezocht daar de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Diezelfde week daalden de aandelenkoersen gestaag. Handelaren spraken van een correctie – beursjargon voor een lichte daling na een periode waarin de koersen hoofdzakelijk zijn gestegen. Kortom, business as usual (“Gaat u maar lekker slapen.”)

Waarschuwing

Maar ineens was daar Klaas Knot. De ECB doet er goed aan voorlopig niet te hard op de monetaire rem te trappen, waarschuwde de DNB-president via persbureau Bloomberg out of the blue. Dit jaar de rente verhogen lijkt hem met het oog op de problemen rondom de Brexit en de Italiaanse begroting geen goed plan.

Van de schrik proestte ik de mango passion frappuchino bijna over het toetsenbord van mijn laptop. Was dit míjn Klaas? Inderdaad; Nederlandse media – De Telegraaf, Nu.nl – citeerden hem in ongeveer gelijke bewoordingen.

Doe het niet Klaas! Probeer eens een cappuccino, noem Financiën desnoods een ‘failed department’, maar houd die voet op de monetaire rem

Doe het niet Klaas! Mede namens alle (bijna) gepensioneerden, spaarders, starters en anderen die hunkeren naar een betaalbare woning: houd die voet op de monetaire rem. Probeer eens een cappuccino, loop de avondvierdaagse, noem het ministerie van Financiën desnoods een ‘failed department’, maar blijf overeind. The last central bank governor standing.

Iemand moet het doen.