Spring naar de content

De tijd dat Lexus synoniem was aan saai is voorbij

Onderweg naar de firma Louwman & Parqui in Raamsdonksveer om de hagelnieuwe Lexus LS 500 voor deze rij-impressie op te halen, schoot mij het bestaan van een oude kennis in Breda te binnen. Hoe zou hij reageren als ik met een auto van bijna €180.000 casual voor kwam rijden om even een bakkie te doen, na ruim dertig jaar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De laatste keer dat we elkaar spraken, was ik het factotum van een Nederlandse effectenmakelaar en in die hoedanigheid vaak de bestuurder van diens Daimler. Dat was nadat ik in Engeland in een soortgelijke functie had kennisgemaakt met mijn favoriete limousine, de oude Jaguar XJ 4.2. Misschien niet de meest betrouwbare auto, of de meest comfortabele, of de snelste, maar hij had een onweerstaanbaar charmante Britishness.

‘Charmant’ was niet het eerste woord dat bij me opkwam bij de Audi A8 van een latere Duitse werkgever. Hij had een van de eersten gekocht als dagelijkse gezinsauto, naast de his & hers Ferrari’s. Als autoliefhebber, die in zijn jonge jaren niet onverdienstelijk als amateur op Le Mans had gereden, stuurde hij de typische Fahrer-Auto het liefste zelf en reed ik vaak als goedbetaalde bob mee in een BMW met de bodyguards.

Dat was na een dienstverband bij een Duitse gravin, die het ondanks een bankrekening met negen nullen en een jacht van honderd meter in Antibes klaarspeelde om de hele dag chagrijnig te zijn. Met dat norse hoofd prominent in de achteruitkijkspiegel valt er ook in een hors catégorie-slagschip als de Rolls Royce Silver Spur niet veel Freude am Fahren te beleven.

Dan was het beter toeven in de BMW 740iL van een jonge IT-ondernemer die niet veel ophad met etiquette en uiterlijkheden. Dat trof, want het lukte echt niet om na een lange rit tot drie uur ’s nachts om zeven uur weer fris en fruitig met een glimmend gepoetste en minutieus gezogen auto voor de deur te staan. De dikke BMW reed als een speer, maar voor een gechauffeerde auto was hij naar mijn smaak iets te zenuwachtig onder het gaspedaal.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen