Spring naar de content
bron: ANP

De toekomstige vijand van het Europese leger zijn de Europeanen zelf

Hoe voorkom je dat de Europese Unie na de Brexit helemaal uit elkaar valt? Angela Merkel en Emanuel Macron hebben een oplossing: het Europese leger. Daarmee lijken ze op een stel dat een slecht huwelijk denkt te kunnen redden door een kind te maken.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gastauteur

Het idee van een Europees leger is wellicht drastischer dan de muntunie. Een eigen Europees leger betekent namelijk het definitieve einde van het naoorlogse tijdperk. Dan is het Duitse schuldgevoel verwerkt en de stank van de Tweede Wereldoorlog zelfs in Auschwitz niet meer te onderscheiden van de andere geuren van de wereld. De zoete jaren zonder een belangrijke rol voor de militairen zijn dan ten einde. We spreken dan over de lancering van een cultuur in Europa. Want, het militarisme is nooit wat de soldaten in de kazernes doen, maar vooral hoe de filosofie van de krijgskunst tot in de vezels van de samenleving doordringt.

De Europese generaties na de oorlog hebben hard gewerkt aan de opbouw van een ‘pretmaatschappij’. Maar enkel met hard werken waren ze er niet gekomen. Ze kregen daarbij ook een flinke duw in de rug door het verschrikkelijke verleden van hun vaders en opa’s. Zonder de schaduw van de wapens en zonder de retoriek die bij de eigenaren van die wapens hoort, werd de Europese man zachter. Daarmee gaf hij de vrouw de ruimte om het continent, dat niet zo lang geleden door de mannen in brand was gezet, een aangenamere plek te maken. De grote broer aan de andere kant van de oceaan deed het vuile, militaire werk. Zo had de Europeaan alle tijd om te evolueren naar de mens die in een klimaat van vrijheid zijn mening verkondigde, en kinderen een kansrijke toekomst bood.

Het plan van Merkel en Macron voor het Europese leger betekent een dikke streep door de ‘feminiene’ cultuur waarin de Europeanen zijn gewend te leven. Om legitimiteit te verschaffen aan zijn bestaan is de taal van het militarisme er op gebouwd om voortdurend die mannelijkheid aan te prijzen.

Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de Duitse en Franse leiders een dergelijke cultuuromslag voor lief nemen vanwege de grillen van Donald Trump, die in Navo-verband wat extra geld wil zien voor militaire uitgaven. Veel urgenter is de dreiging van de ineenstorting van de hele Europese Unie. De Griekse crisis en de huidige rebellie van de Italianen laten zien dat de muntunie geen garantie biedt voor een eeuwig durend huwelijk. Het Verenigd Koninkrijk is er al bijna uit, straks Italië, wat later Catalanen, die door Brussel behandeld worden als de Koerden door hun buren. Straks is het hek van de dam.

Veel urgenter is de dreiging van de ineenstorting van de hele Europese Unie.

Meer dan alles hebben al die jaren zonder militaristische propaganda en zonder oorlog het huidige Europa gevormd. De mensen van dit werelddeel hebben allang afscheid genomen van de natiestaten. De meerderheid van hen heeft een allergie voor Brussel en de plannen die daar worden gemaakt voor de verwezenlijking van een Europese staat. De mens is degene die soeverein is. Hoe kleiner de overheid hoe beter. Autonomie voor steden lonkt. De volgende stap is dat de wijken zullen onafhankelijk opereren. De was die de mensen voor hun huizen hangen zwaait in de toekomst als de vlaggen. Vlaggen voor het zelfbeschikkingsrecht, in de wijken waar gelijkgestemden bij elkaar zijn gekropen.

Ondanks de nieuwe ziel van het continent zouden Merkel en Macron en hun handlangers in andere landen (D66 in Nederland) hun plannen voor de stichting van het Europese leger vast wel doorzetten. Zoals in een theaterstuk een wapen dat aan het publiek wordt getoond ergens in het stuk gegarandeerd afgaat, zo zal het leger Europese leger ook vroeg of laat in actie komen. Niet tegen Rusland of Amerika, maar waarschijnlijk tegen de Europeanen zelf die bereid zijn om hun levens op te offeren voor afscheiding van de Unie. Immers, het kind dat gemaakt is om het huwelijk te redden, maakt het proces alleen maar pijnlijker.