Spring naar de content
bron: ANP

Hoe Nederland een wit voetje probeert te halen bij Trump

“Vandaag is geen leuke dag. We nemen afscheid van de tank en de daarbij behorende way of live.” September 2012, het Lange Voorhout in Den Haag. Een – aan zijn vele onderscheidingen te zien – hoge Landmachthotemetoot sprak zijn manschappen toe. Hij praatte en keek erbij alsof hij zojuist zijn grote liefde had verloren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Zo voelde het waarschijnlijk ook. Daar, in hartje Den Haag, vond met veel ceremonieel het afscheid plaats van de laatste Leopard 2. Het Nederlandse leger moest het in vervolg zonder tanks stellen – ooit, tijdens de Koude Oorlog, had Nederland er nog een kleine duizend. Twee regimenten huzaren van de zware cavalerie werden opgedoekt; de bijbehorende vaandels werden neergelegd. Een ‘open wond’ voor het leger, proclameerde een andere huzarenofficier.

        Het wegbezuinigen van tanks in 2011 was een ‘open wond’ voor het leger, proclameerde een huzarenofficier

Het kon niet anders. Defensie moest liefst 1,1 miljard euro bezuinigen. Ook de Cougar-helikopters, vier van de zes mijnenvegers en een squadron F16’s gingen de deur uit. En 12.000 militaire verloren hun baan. Generaals en andere hooggeplaatste officieren – de bd’s voorop – zeiden het kabinet massaal de wacht aan . Een legercoup ontbrak er nog maar aan.

Leasetanks

Ruim zes jaar later lijkt het tij gekeerd. Het kabinet gaat extra investeren in Defensie, maakte minister Bijleveld afgelopen vrijdag bekend. Er komen extra JSF’s, de special forces en ‘het cyber- en informatiedomein’ worden versterkt. Zelfs de tanks komen terug  – het leger heeft sinds 2015 weliswaar weer een aantal Leopards ter beschikking, maar die zijn geleaset.

Vanwaar deze tournure? Vanwege ‘de instabieler wordende veiligheidsomgeving. Er zijn meer en complexere dreigingen’, meldt het ministerie. En ‘Europa moet beter in staat zijn zichzelf te beschermen’.

Complexere dreigingen? Ja – denk aan de Russische hackers die onlangs in Den Haag werden betrapt en de pogingen van Russische inlichtingendiensten om de publieke opinie in Nederlandse met nepnieuws te impregneren.

Complexere dreigingen? Ja. Maar, meer dreigingen? Dat is op zijn minst kwestieus

Maar meer dreigingen? Dat is op zijn minst kwestieus. De onrust in de Kaukasus, de Noord-Koreaanse beschietingen van Zuid-Korea, het uitbreken van de Syrische burgeroorlog en ten minste vijftien terroristische aanslagen: in 2010, toen het kabinet Rutte II de bezuinigingen op Defensie in het regeerakkoord zette, was de veiligheidsomgeving ook allerminst stabiel.

Waterstofbom

De extra defensie-uitgaven zijn veeleer een knieval voor Trump. Zijn verwijt tijdens de NAVO-top deze zomer dat de andere leden Amerikaanse burgers laten betalen voor hun veiligheid en de eis dat zij jaarlijks minimaal 4 procent van hun bbp moeten gaan investeren in hun legers – het dubbele van wat eerder was afgesproken – lijkt ingeslagen als een waterstofbom. Zeker bij de Nederlandse delegatie – premier Rutte en de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld.

De extra Defensie-uitgaven lijken vooral een knieval voor Trump

Met reden: Nederland spendeert slechts 1,3 procent van zijn bbp aan Defensie en zit daarmee nog onder het Europees gemiddelde.

Om de toorn Trumps te ontlopen, moet Nederland wel. Dat een klein, maar soeverein land de machtigste man op aarde gewoon laat schuimbekken, is kennelijk geen optie.

De paarden van de huzaren kunnen weer terug op stal.