Spring naar de content
bron: Giuliyani

Edzard Mik: ‘Als schrijver moet je alles verzinnen, een saaie bezigheid’

Mea culpa, de tiende roman van Edzard Mik (Groningen, 1960), verschijnt op woensdag 9 januari. Het boek is gebaseerd op gebeurtenissen uit een vorige carrière van de schrijver, als advocaat. We bellen met Mik, terwijl hij eigenlijk ‘hoofdredacteurwerk’ aan het doen is: naast schrijver is hij tevens hoofdredacteur van het literaire tijdschrift De Gids.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lynn van der Zaag

Waar gaat dit boek, Mea culpa, eigenlijk over?
“Het gaat over de vraag waarvoor we in ons leven verantwoordelijk zijn, en wat het inhoudt om ergens verantwoordelijkheid voor te nemen. De hoofdpersoon in het verhaal is tijdens zijn jeugd betrokken geweest bij een vechtpartij tussen twee Turkse families, waarbij een jongen invalide is geraakt. Jaren later, als de hoofdpersoon volwassen is, heeft hij een vaag schuldgevoel over de ernstige afloop. Als de dochter van de man die destijds invalide raakte wordt vermist, gaat hij terug naar de stad waar het voorval plaats vond: Maastricht. Er spelen twee mysteries. Ten eerste: waar is dit meisje? Ten tweede: wat is er destijds voorgevallen en hoe zit het met de verantwoordelijkheid daarvoor?”

‘Schrijven is best een saaie bezigheid vergeleken met de advocatuur.’ 

Hoe lang heeft u over het schrijven van dit boek gedaan?
“Met het nadenken en schrijven ben ik in het totaal drie jaar bezig geweest. Echter schrijf ik niet fulltime. Ik doe allerlei andere dingen om geld te verdienen.”

Hoeveel verdient u dan eigenlijk aan zo’n boek?
“Dat is een enorm Nederlandse vraag. Alsof dat er iets toe doet. Schrijven doe je niet om rijk van te worden. Op feestjes wordt vaak aan Nederlandse schrijvers gevraagd of ze van het schrijven kunnen leven, maar dat is totaal niet aan de orde.”

‘Bevriend raken gaat vanzelf in de schrijverswereld.’

Hoe ziet een gemiddelde schrijfdag eruit?
“Ik start ‘s ochtends rond negen uur. Na een paar uur ga ik lunchen en loop ik een blokje om. Dan ga ik weer zitten tot er niets meer uit komt, dat tijdstip varieert. Als schrijver moet je alles verzinnen, dat is best een saaie bezigheid vergeleken met de advocatuur. Tegelijkertijd kan het heel opwindend zijn waar je jezelf als schrijver kunt brengen, al schrijvende. Op een innerlijk manier kan het heel avontuurlijk zijn.”

Waar schrijft u mee?
“Wat een saaie vraag! Met een computer, een laptop.”

Leven op aarde van Slauerhoff is weinig bekend, maar een absoluut meesterwerk.’

Heeft u schrijvers onder uw vrienden?
“Bevriend raken gaat vanzelf in de schrijverswereld. Sasja Janssen, een goede dichteres, schaar ik onder mijn vrienden, evenals Maria Barnas, Dirk van Weelden, Willem Otterspeer. Ik ken veel schrijvers omdat ik al lang schrijf en bij De Gids werk. Oh! Roel Bentz van den Berg niet te vergeten. Et cetera.”

Wie is uw favoriete Nederlandstalige schrijver?
“Jan Slauerhoff, een romantisch aangelegde dichter. Hij heeft ook een paar romans geschreven. Leven op aarde is weinig bekend, maar een absoluut meesterwerk. In het boek wordt een rauwe kijk geleverd op hoe het leven in elkaar zit, en hoe mensen met elkaar omgaan. Met een liefde voor het leven maar tegelijkertijd een verlangen om aan het leven te ontsnappen, te verdwijnen. Die tegenstelling vind ik heel bijzonder aan de roman.”

Tot slot: op het huis van welke schrijver zou u wel een precisiebombardement willen laten uitvoeren?
“Op geen enkel huis. Ik ben altijd onder de indruk als mensen een boek gaan schrijven. Zelfs als die boeken uiteindelijk, in mijn ogen, niet interessant zijn, of de schrijvers vervelend. Dat mensen de moeite nemen om paar jaar te werken aan een boek vind ik bewonderenswaardig. Tegenwoordig draait alles om productie, en geld verdienen. Schrijven gaat in tegen hoe wij nu leven: je keert je af van de wereld en je communiceert met niemand, behalve met je boek.”

Mea Culpa van Edzard Mik verschijnt bij Uitgeverij Querido en ligt in de boekhandel voor € 18,99. 

Edzard Mik
Foto: