Spring naar de content
bron: ANP

Is de linkse lente eindelijk aangebroken?

De campagne voor Provinciale Statenverkiezingen is in volle gang. Een uitgelezen kans voor links – dat nu in de touwen hangt – om zijn comeback te orkestreren. Maar hoe willen ze dat doen? ‘Sociale zekerheid zal veel belangrijker worden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

 Het boek van PvdA-leider Lodewijk Asscher, getiteld Opstaan in het Lloyd Hotel, zou ‘een van die zeldzame politieke boeken’ worden die ‘ontwapenend, onthullend, onderhoudend, moedig en visionair’ zijn. Tevens zou het een ‘ware verademing’ zijn ‘in een tijd waarin politici eerder een ‘merk’ lijken te willen zijn dan ‘denker & schrijver’’. Aldus het ronkende persbericht van uitgeverij Podium.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het boek had in januari moeten verschijnen, voor de Provinciale Statenverkiezingen in ieder geval. Handig moment, want de PvdA staat er in de peilingen matig voor en zo’n boek, ach, daar kan altijd wel enige wervende kracht van uitgaan. Van Nieuwkerk, Pauw, Jensen of Huys zullen Asscher graag als eerste in hun praatprogramma willen hebben. Want de man belooft in zijn boek, wederom volgens het persbericht, de ‘politieke soundbites’ te mijden en te praten ‘vanuit zijn rijke persoonlijke ervaringen, in een stijl net zo beheerst en ontspannen als de samenleving die hij voor ogen ziet’.

Maar het boek is er niet. Lodewijk Asscher heeft het te druk. En alvast met hem praten over de thematiek – wat is er met links aan de hand, en hoe kan die stroming gerevitaliseerd worden? – behoort evenmin tot de mogelijkheden. Komt u in april maar terug, verzoekt de uitgever. Maar, werpen wij tegen, dat is ná de verkiezingen, ná de onvermijdelijk geachte nederlaag. Wie zit er dan te wachten op het boek van een loser? De uitgever geeft verder geen sjoege meer, wat natuurlijk voedsel geeft aan de gedachte dat Asscher tijdens het schrijven misschien ook niet goed meer wist wat hij met de sociaaldemocratie aan moest.

Journalist Michiel Zonneveld zou Asscher helpen bij het schrijven, maar desgevraagd kan hij ook niet meer vertellen dan dat het boek ‘net niet’ klaar is. In een ultieme poging de PvdA-voorman te spreken te krijgen, melden wij ons bij Asschers voorlichter Femke van Zijst. Zij volstaat met de mededeling dat er geen gesprek zal plaatshebben. Tekst en uitleg ontbreken, maar ze wenst ons nog wel ‘veel succes’ met het schrijven van het artikel.

Lees het hele artikel via Blendle.

Onderwerpen