Spring naar de content

Moet ik bloeden vanwege klimaatverandering of Bono van U2?

Van alle kanten worden we onder druk gezet om ons te schamen voor wat we met de wereld hebben gedaan. Of de aarde binnen afzienbare tijd door toedoen van de mens voor altijd uitdooft, is afwachten. Wat ik wel weet is dat de hele klimaatkwestie tot een klassenstrijd gaat leiden waar zelfs wijlen Karl Marx niet over had durven dromen.   

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erdal Balci

Het was deze vader van het socialisme die een van de grootste flaters in de menselijke geschiedenis sloeg. Hij schreef namelijk dat in Europa grote opstanden van de arbeidersklasse onvermijdelijk zijn, opstanden die op den duur zouden leiden tot machtsovername door de arbeiders. Marx ging dood, rijken werden nog rijker, maar de toenemende welvaart bij de lagere klassen maakte dat zij het grote gat tussen hen en het grootkapitaal voor lief namen.

Met het grote verschil in inkomen is dus te leven, zolang men het weet te rooien. Maar geldt dat ook voor een wereld waarin klimaatverandering het brood schaarser maakt en wanneer de elite de dure rekening van de opwarming van de aarde bij de gewone mensen neerlegt, terwijl diezelfde elite zelf de handen op de meest schaamteloze wijze in onschuld wast?

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Om dat Zweedse klimaatmeisje eens aan te halen, ze praat met wereldleiders en met grote sterren over de ernst van de zaak. Een van de grootheden waarmee Greta een lang gesprek voerde was Bono van de band U2. Het is niet moeilijk om je een voorstelling te maken van dat gesprek; de hevig knikkende Bono die het allemaal verschrikkelijk vindt. Hij heeft vast ook de hand van het kleine meisje vastgehouden.

Tijdens het scheren, denkend aan dat gesprek tussen de Zweedse puber en Bono, kwam ik op het idee dat er een onderzoek moest komen naar de grootte van de vervuilende voetafdrukken van Bono en die van mij. Ik durf er vergif op in te nemen dat als je de vieze voetafdrukken van honderdduizend Erdal Balci’s bij elkaar optelt, die voetafdruk niet half zo groot zal zijn dan die voetafdruk van één Bono.

Bono, miljardair geworden door beter dan iedereen de man met het grote hart te spelen, heeft een  privévliegtuig. Vanwege de vele concerten, evenementen, bruiloften, bijeenkomsten, lezingen en dergelijke is die jet van Bono de hele tijd in de lucht. U moet weten dat wanneer Bono met zijn jet één keer van Duitsland naar Canada en terug vliegt hij daarmee voor meer CO2-uitstoot zorgt dan een gemiddeld gezin in Nederland met vier personen in een heel jaar.

Bovendien is de man een vermaarde belastingontduiker. Zo stalt hij zijn geld op de meest slimme, fiscale wijze in verschillende landen en is dus genoodzaakt om de jet in de lucht te houden voor belangrijke gesprekken met bankiers over de hele wereld.

Bono woont niet bescheiden. In dat immense villa van hem is er genoeg ruimte om duizend Erdal Balci’s een gelukkig leven te laten leiden. Waar ook geen twijfel over bestaat is dat Bono’s  peperdure auto’s iets schadelijker voor het milieu zijn dan de lullige Honda Civic bij mij voor de deur.

Als de elite en de huilende Zweedse puber op zoek zijn naar schuldigen voor de opwarming van onze aarde, dan moeten ze bij hun eigen idool beginnen. Het is het buitensporige gedrag van hem en de zijnen die niet alleen de sociale structuren uit balans heeft gehaald, maar ook de natuur heeft verziekt.

De armoede zal de komende decennia toenemen in de wereld. Temperatuurstijgingen veroorzaken namelijk langere periodes van droogte. De mens zal veel vaker te maken hebben met grote overstromingen. Grote delen van landen zullen waarschijnlijk onder water komen te staan. De allerrijksten zijn met hun nimmer eindigende drang naar luxe, jets, jachten, sportwagens, immense huizen grotendeels verantwoordelijk voor deze ellende die op ons afkomt. Maar geslepen als ze zijn schuiven ze het schuldgevoel af op de doorsnee mens door een enorme discussie te organiseren over dat beetje gas in de huishoudens en de auto waar de gewone man zo afhankelijk van is.

Maar in het internettijdperk komen ze niet makkelijk weg met dat schurkengedrag. Het proletariaat zal zich organiseren. Men zal eisen dat privévliegtuigen verboden zullen zijn. Vakantievluchten van meer dan twee keer per jaar moet dan ook in de ban. Het zal Bono verboden worden om dat immense paleis van hem te verwarmen als hij en zijn vriendinnetje het koud hebben. Hij moet afscheid nemen van zijn sportwagens . Geen week meer voor hem die in Parijs begint, in Detroit verder gaat en in Moskou eindigt.

De rijke klasse kennende zullen ze strijden voor hun geld en voor hun manier van leven. In een verarmende, door droogte geteisterde wereld zullen deze keer ook de armen vechten voor wat ze waard zijn. En dan komen de grote opstanden die Marx had voorspeld misschien toch nog. De man zal dan eindelijk gelukkig zijn in dat armoedige graf van hem.

Onderwerpen