Spring naar de content
bron: ANP

Waar blijft het pleidooi voor een verbod op flatulentie?

‘Kaas marcheert altijd.’ Een spreekwoord dat Willem Elsschot-fans bekend zal voorkomen. In Kaas, de vijfde novelle van deze onvolprezen Vlaamse romancier, laat meneer Laarmans, een scheepsklerk uit Antwerpen, zich door dit advies (“Eten moeten de mensen toch”) verleiden tot de aankoop van twintig ton volvette Edammer – tienduizend kazen op precies te zijn. Met deze Hollandse zuivel, die Laarmans thuis opslaat in zijn kelder, gaat hij het maken, pocht hij tegen iedereen. Maar een nieuw kantoor, speciaal briefpapier, een speciale patentverpakking: wat hij ook probeert, de Edammer kwam niet in beweging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Dat zal de vriendin van Tonie Mudde goed doen. De Volkskrantverslaggever is op kaasrantsoen, weten we sinds zaterdag. Onder druk van zijn vriendin. Kaas is ‘superslecht’ voor het milieu. En ook ‘zielig voor de dieren’, vindt zij. Voor hem aanleiding zich eens te verdiepen in de gevolgen van ‘zijn’ kaasconsumptie.

Inconvenient truth

Wat blijkt, zijn lief heeft gelijk. Na vlees en boter heeft kaas van alle voeding zo’n beetje de grootste CO2-impact. Een inconvenient truth voor Mudde. En voor mij! Ik voelde me als een stokstaartje dat schichtig om zich heen kijkt. Alsof hij wordt betrapt bij het wildplassen.

Ik voelde me als een stokstaartje dat schichtig om zich heen kijkt. Alsof hij wordt betrapt bij het wildplassen.

Daags na Pasen geselde de krant haar lezers opnieuw. Nederlandse stadsvijvers stoten per jaar evenveel broeikasgassen uit als bijna 200 duizend auto’s, meldde een van Muddes collega’s. Biologen uit Nijmegen, Wageningen en Brazilië hadden een jaar lang 24/7 in een ‘representatieve vijver’ in het Gelderse Malden om om de drie uur drie keer drie minuten gemeten hoeveel methaan en kooldioxide daar vrij kwam. Ze hadden hun bevindingen geëxtrapoleerd en daarover gepubliceerd in een vakblad.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Eendjes voeren

Oké. dus… moeten alle vijvers gedempt? Nee, de uitstoot is vooral bedoeld als input voor de klimaatmodellen, verduidelijkte de leidster van het onderzoek. En toch: ook hier gaat de mens niet vrijuit, ook hier kunnen we de schade helpen beperken, voegde ze daar priemend aantoe. Door niet meer met de hond langs de vijver te lopen of de eenden oud brood te voeren – hondenpoep en broodkruimels spoelen het water in. Gevolg: ze voeden algen en methaanproducerende organismen.

Minder Kaas: oké. Zij het met een volvette kanttekening: de landbouw is bij verre niet de grootste producent van broeikasgassen. Dat is de energiesector. En die floreert sinds de uitvinding van de verbrandingsmotor eind negentiende eeuw. Kaas ‘marcheert’ al sinds de middeleeuwen .

Oudjes van dagen een schuldcomplex aanpraten omdat ze de eenden voeren – #voerverbod –: how low can you go

Bovendien: er zijn grenzen aan wat een deugmens-in-spe verdragen kan. Oudjes van dagen een schuldcomplex aanpraten omdat ze de eenden voeren – #voederverbod – how low can you go. Nog even en er komt een pleidooi voor een verbod op flatulentie.

Elsschot (pseudoniem van Alphons de Ridder) overleed in 1960. Helaas. De klimaatgekte: de schrijver had zijn vingers erbij afgelikt.

(Met dank aan Berend Sommer)

Onderwerpen