Spring naar de content
bron: ANP

‘Boys, blijf nog een jaartje’

Matthijs, David, Donny en Hakim zouden natuurlijk ook kunnen besluiten om nog een jaartje te blijven bij Ajax. Om niet meteen voor het Grote Geld te kiezen bij buitenlandse clubs, maar gewoon bij elkaar te blijven en vooral, om verder te rijpen. Want als de verloren wedstrijd tegen Tottenham iets heeft aangetoond dan is het wel een gebrek aan ervaring, aan routine. Na de 2-0 hadden de Godenzonen de wedstrijd moeten ‘killen’, op slot moeten gooien. Niet meer aanvallen of hoog drukzetten, maar de bus parkeren, controleren, rondspelen, vertragen. Het is niet mooi en strijdig met de huisstijl, maar geen toeschouwer had je er woensdagavond over gehoord als aldus het gewenste doel bereikt zou zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Maar ja, hoe kansrijk is dit pleidooi? Frenkie gaat al weg. Te vrezen valt dat de zaakwaarnemers van de overigen, vanavond na het laatste fluitsignaal van de competitie, hun nieuwe transfers zullen aankondigen. Ik ken de argumentatie: ‘nu zijn de jongens interessant, volgend jaar misschien niet meer. Wat hebben Matthijs, Donny, David en Hakim sportief nog te zoeken in de Mickey Mouse-competitie van Holland? Ajax kan met de opbrengst van hun verkoop nieuwe aankopen doen, de jeugdopleiding verder uitbouwen’. Enzovoort.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Toegegeven, de sportieve uitdaging in de eredivisie zal volgend jaar minder groot zijn, maar daar staat de Champions Leaque tegenover waarvoor Ajax twee voorrondes moet spelen. Daarnaast zal een groot aantal van de doorgebroken talenten een bijdrage leveren aan het nationale elftal dat zich moet kwalificeren voor het EK van 2020. Uitdagingen genoeg derhalve.

Desnoods beschouwen de boys het komende seizoen als een tussenjaar. Ze zijn nog jong. De tijd is aan hun zijde. Volgend jaar zijn ze nog meer in balans, geslepener, professioneler. En nog steeds piep. Wat een mooi jaar kan dat niet worden, met dit bij elkaar gehouden vriendenelftal, voor hun eigen aanhang en trouwens voor elke liefhebber van het door hen vertoonde spel? Wat een kwaliteitsimpuls zouden ze niet geven aan het gehele Nederlandse voetbal, immers, iedereen wil zo gaan spelen als het Ajax van Erik ten Hag?

Maar ja, de lokroep van het Grote Geld zal na vanavond steeds luider klinken. De toch al aanzienlijke druk van hun zaakwaarnemers zal immens zijn. Hoe daaraan weerstand te bieden? Ik schat in dat voornoemde boys behoren tot een nieuwe lichting voetballers. Nuchtere gasten die zo verstandig waren naast hun voetbal ook een mavo- of havo-diploma te halen. Jongens die nog steeds met hun jeugdvriendinnetje verkeren. Die zich geen brullende leeuw op de rug laten tatoeëren of in extreme auto’s rijden. Jongens die goed uit hun woorden kunnen komen en die op mij zelfverzekerd genoeg overkomen om zich desnoods te ontdoen van geldbeluste zaakwaarnemers.