Spring naar de content

Koken kunnen ze hier normaal gesproken as hell

Hoofdredacteur en schrijvende kok Tom Kellerhuis is begonnen aan een derde leven: dat van culinair recensent. Elke dinsdag bespreekt hij in  ‘Over de tong’ een fancy restaurant met een lunchkaart, waar hij zich hoopt thuis te voelen, in het culinaire mekka van Nederland, en soms daar buiten. Vandaag: restaurant Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Er zijn een paar restaurants in Amsterdam die ik altijd van harte aanbeveel, en daar hoort Breda al jaren bij. Ruim drie jaar geleden begonnen door de vrienden Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden. De superlatieven waren destijds niet van de lucht. “We dachten het al, maar nu weten we het zeker: in Breda staan twee supertalenten,” schreef Mac van Dinther vlak na de opening in de Volkskrant in zijn culinaire kroniek (10-) in februari 2016. “Duidelijk is dat De Beer en Van Noortwijk zonder enig compromis staan te koken. Alles is intens. Ramvol smaak. Klap op klap. Gastronomisch volwassen gerechten gepresenteerd in een menu vol jonge bravoure,” schreef Joël Broekaert, culinair recensent voor NRC(9) een maand later. Hij ging stuiterend de deur uit. Een ruime week later volgde Hiske Versprille, toen nog in Het Parool (8,5), met hetzelfde enthousiasme: “Drie jonge honden die zo'n weelderig, spannend menu neerzetten; dat is heel knap. En Breda heeft alles in zich om nog veel beter te worden.”

Amsterdam is mede dankzij dit drietal culinair volwassen geworden, en alleen al daarvoor verdienen ze de erepenning van de stad.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap