Spring naar de content
bron: Bastiaan Heus

Elco Brinkman: ‘Lubbers liet me in de steek’

CDA-coryfee Elco Brinkman (1948) verlaat de politiek. In zijn zojuist verschenen memoires Bouwen en bewaren blikt hij terug, onder meer op de weinig verheffende affaire rond de opvolging van partijleider Ruud Lubbers. Hij blijft de partij kritisch volgen. ‘Het CDA hoort niet in het radicale midden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Elco Brinkman gold als de gedoodverfde opvolger van Ruud Lubbers, maar de Macher zelf liet uiteindelijk zijn kroonprins vallen als een baksteen. Vlak voor de verkiezingen van 1994 zei Lubbers dat hij niet op Brinkman zou stemmen, maar op nummer drie, Ernst Hirsch Ballin. Brinkman verloor daarop de verkiezingen – het CDA raakte maar liefst twintig zetels kwijt – en verliet enigszins getraumatiseerd de politiek. In 2011 keerde Brinkman terug als senator. Deze zomer beëindigt hij zijn carrière. 

We spreken hem in de fractiekamer van het Eerste Kamergebouw, met uitzicht op de Hofvijver. Via de openstaande ramen komen stadse geluiden binnen, maar ze dringen zich niet op. Brinkman oogt ontspannen. Ik vraag hem of hij, zoon immers van een burgemeester, ook gesolliciteerd heeft in Leeuwarden, waar CDA-collega Buma na de zomer de burgervader wordt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap