Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

Toenemende medicijntekorten: welkom in Takki Takki Land

Nederland heeft het beste zorgstelsel van heel Europa. Toch steeg het aantal medicijnen dat (tijdelijk) niet leverbaar is de afgelopen jaren explosief. Apothekersorganisatie KNMP waarschuwde begin deze week zelfs dat deze aantallen nog zullen stijgen. Nog even en Nederland wordt een farmaceutisch Takki Takki Land, waarschuwt columnist Jan Smit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

“Beste mevr. X, helaas kunnen wij uw antibioticum niet meer leveren. Wij raden u dit [  ] alternatief aan.” Een vriendin van mij, die al twee keer met zware koorts in het ziekenhuis is opgenomen als gevolg van de pijnlijke huidontsteking wondroos, wist niet wat ze las toen ze onlangs een mail kreeg van haar apotheker. Benzylpenicilline, een zogeheten smal spectrum penicilline dat zij maandelijks preventief krijgt toegediend, is binnenkort niet meer te verkrijgen. 

Ze gebruikt deze penicilline inmiddels twee jaar. Tot grote tevredenheid – een nieuwe wondroosaanval is haar al die tijd bespaard gebleven. Evenals een lymfoedeem in haar been, haar grootste nachtmerrie. De lymfeklieren in haar lies zijn door een ziekte flink aangetast. De wondroos maakt dit steeds erger. Dat kan een oedeembeen veroorzaken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen