Spring naar de content
bron: anp

Hoe kom je weer van die pil af?

Antidepressiva, slaappillen en opiaten worden op grote schaal voorgeschreven, maar het is vaak moeilijk of zelfs gevaarlijk om met deze middelen te stoppen. Voor verantwoord afbouwen is weinig aandacht in de medische wereld. ‘Mijn dringende advies: schrijf geen middelen meer voor die moeilijk zijn af te bouwen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

Ruim drie miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, slaappillen, zware pijnstillers en/of andere psychoactieve middelen. Artsen schrijven die makkelijk voor, maar patiënten die ermee willen stoppen, staan er vaak alleen voor en moeten zelf uitzoeken hoe ze dat het beste kunnen doen. Niet zelden met ingrijpende gevolgen, want vooral als het afbouwen verkeerd of te snel gebeurt, zijn er hevige onttrekkingsverschijnselen, die lang – soms jaren – kunnen aanhouden. 

“Ook vandaag weer vroeg uit de veren om vragen van ‘dolende’ afbouwers te beantwoorden. Ze spreken hun vermoeden uit dat hun dokter er weinig van afweet – of ze weten dat al zeker,” schrijft Pauline Dinkelberg, voorzitter van de Vereniging Afbouwmedicatie op LinkedIn (maart 2024). Het is een van de duizenden berichten die Dinkelberg inmiddels op dit platform en op Facebook heeft geplaatst. Met grote regelmaat informeert ze belangstellenden over het afbouwen van psychoactieve medicatie en over ervaringen van patiënten hiermee. Dat doet ze niet alleen op sociale media, maar ook telefonisch, in e-mails en brieven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap