Spring naar de content
bron: ANP/ PIROSCHKA VAN DE WOUW

Frits Wester heeft een héél groot probleem

Politiek verslaggever Frits Wester oogde dronken tijdens een live televisie uitzending van RTL Nieuws. Hakkelend en met dubbele tong bracht hij het nieuws van de dag. Speculaties in de media waren het gevolg. Heeft de kale duider een alcoholprobleem? Ton F. van Dijk pleit voor het eerlijke verhaal, want alleen zo kan Wester zijn reputatie redden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Frits Wester is zélf nieuws geworden. De Haagse duider van RTL Nieuws ondervindt nu aan den lijve wat het betekent om onderworpen te zijn aan de nieuwsgierigheid van zijn eigen beroepsgroep. 

Daar heeft hij het dan ook wel naar gemaakt, door ogenschijnlijk dronken voor de camera te verschijnen.

Een parlementair verslaggever van een groot en belangrijk dagelijks nieuwsprogramma op televisie moet het hebben van zijn persoonlijke geloofwaardigheid. Iedere dag weer legt Wester voor de camera aan de kijkers van RTL uit wat er zoal gebeurt op en rond het Binnenhof. 

Wester doet dat doorgaans met groot gezag en op basis van opmerkelijke feitenkennis. Hij is daarmee uitgegroeid tot één van de invloedrijkste politieke journalisten van de afgelopen decennia.

Hij is uitgegroeid tot één van de invloedrijkste politieke journalisten van de afgelopen decennia.

En dat is een hele prestatie, want ooit was Wester voorlichter van CDA kroonprins Elco Brinkman. Het was Wester die de beroemde Brinkman-shuffle bedacht. Een dynamisch loopje op het podium tijdens politieke bijeenkomsten in plaats van een saai optreden achter een statisch spreekgestoelte. Dat viel op begin jaren ’90 van de vorige eeuw.

Zo mogelijk nog opvallender was daarna de overstap die spindoctor Frits Wester maakte naar de parlementaire journalistiek. Waar het andersom vrij veel voorkomt (journalisten die voorlichter worden) is het verruilen van een baan als voorlichter voor die van journalist zeer ongebruikelijk.

Toen Frits nog maar net werkzaam was bij RTL Nieuws, stond hij dan ook regelmatig in zijn eentje op het Binnenhof te posten. Andere parlementaire journalisten lieten de gewezen woordvoerder van CDA-leider Brinkman het liefst links liggen.

Frits was ‘besmet’ en heeft zich letterlijk in moeten vechten in de parlementaire journalistiek. En het moet gezegd: Wester verdient groot respect voor de wijze waarop hij is getransformeerd van een voorlichter die zich inzet voor de belangen van één politicus naar een politiek duider die slechts dienstbaar is aan zijn publiek.

Knap gedaan dus. Wester heeft tegen de stroom in een reputatie opgebouwd en wij, de kijkers, vertrouwen Frits. Daarvoor verdient de gewezen CDA-woordvoerder veel lof.

Immers, je reputatie vormt de basis van je werk als politiek duider in Den Haag. Je moet het vaak hebben van off the record informatie en de kijkers geloven wat je zegt, of niet. In het laatste geval heb je een héél groot probleem. 

Onlangs verscheen Wester live op televisie en sprak hij onsamenhangend en met dubbele tong. Onmiddellijk werd in de media gespeculeerd over een alcoholprobleem. En dat zou heel goed kunnen. We weten het niet, omdat Wester zelf niet bepaald open is over wat er nu precies is gebeurd. 

Wester is zelf niet bepaald open is over wat er nu precies is gebeurd.

RTL laat weten nog bezig te zijn met het doen van ‘onderzoek‘ naar de kwestie en zette het fragment dat Westers journalistieke gezag zo ondermijnde meteen offline. Wat de speculaties alleen maar voedt. Wat is er met Frits aan de hand?

Is hij een alcoholverslaafde die zichzelf niet in de hand heeft, of was hij gewoon ‘moe’ en had hij zich verslapen, zoals hij zelf zegt? De laatste verklaring voor het ongelukkige optreden van Wester klinkt niet erg plausibel.

Maar belangrijker: het beeld van een politiek journalist van statuur die op televisie het gedrag vertoont van een alcoholist is dodelijk voor de geloofwaardigheid, die Frits met bloed, zweet en tranen heeft verworven.

Is hij een alcoholverslaafde die zichzelf niet in de hand heeft, of was hij gewoon ‘moe’?

Daarom ongevraagd advies aan Frits Wester, die het niet verdient om op deze wijze zijn grote carrière te beëindigen. Ga terug naar de tijd dat je nog voorlichter was. Wat zou jij jezelf hebben geadviseerd? Ik denk dat je het wel weet: alleen openheid kan je redden. Niks ‘ik heb me verslapen’, maar gewoon het eerlijke verhaal. Wat het ook is.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Frits, je hebt genoeg krediet opgebouwd en wij kijkers kunnen de waarheid best wel aan. Ook als het geen mooi verhaal is.

Onderwerpen