Spring naar de content
bron: Mark Engelen

Alex Klaasen: ‘Mijn zelfspot is geboren uit zelfhaat’

Een moeilijke jeugd is een goudmijn voor de kunst – dit cliché gaat zeker op voor cabaretier Alex Klaasen, die in zijn jonge jaren worstelde met een lastige schooltijd en met zijn homoseksualiteit. In zijn nieuwe theatershow verwerkt hij dergelijke thema’s op speelse en onnavolgbare wijze tot een eigentijdse vorm van revue. Maar wie is de man onder de verkleedkleren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

Op een tafel in het cafégedeelte van het Polanentheater in Amsterdam staat allemaal roze gebak. Er zijn flyers met Alex Klaasen in roze hoedanigheden – kaal met blouse en bloemen, met druïdebaard en roze nachthemd, met een andere baard en een roze jonkvrouwenjurk. Er zijn opzetkaartjes met Klaasen in roze mantelpakje, de blik diep melancholiek. 

De identiteit ligt er in De Alex Klaasen Revue – Showponies 2, het vervolg op het de hemel in geprezen Showponies, zo dik bovenop dat het bijna een parodie op een parodie is. Of toch niet? Je wordt constant op het verkeerde been gezet, of per ongeluk, zonder dat je het doorhebt, toch op het goede. Pas op, waarschuwt de flyer: niets is wat het lijkt. Klaasen jongleert uitbundig met percepties, oordelen en vooroordelen, zweeft als een trapezewerker van grappen en sketches naar musicalachtige samenzang met de acht andere acteurs/artiesten van De Alex Klaasen Revue; hopsa, een salto, een grand finale en een dubbele schroef in de afsprong, waarna het applaus in golven aanrolt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap