Spring naar de content

Het radicale debat neemt toe, de linkse kerk tegen de rechtse

Hoewel Nederlanders nog altijd tevreden zijn over het eigen bestaan, neemt het radicalisme in het publieke debat toe. Emoties winnen het van feiten. Dat kan wel een tandje minder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl
Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke bekende laatst in haar Volkskrant-column dat zij niets op heeft met tevredenheid, redelijkheid, realisme, gematigdheid en kalmte.

Paniek zaaien
Het jongste rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) toont aan wat we al wisten: de Nederlander is en blijft tevreden over het eigen bestaan. Net als in 2008 beoordeelt hij zijn leven met het rapportcijfer 7,8. Je leest het en vraagt je af: maar deze bevindingen staan toch haaks op de signalen die aanhangers van Forum voor Democratie afgeven en sympathisanten van de Gele Hesjes, ook al roeren zij zich de laatste tijd amper nog? En ze stroken al helemaal niet met de onheilstijdingen die je kunt optekenen uit de monden van allerlei linkse types die menen dat we aan het begin staan van een ramp van ongekende proporties. 

Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke bekende laatst in haar Volkskrant-column dat zij niets op heeft met tevredenheid, redelijkheid, realisme, gematigdheid en kalmte; stuk voor stuk deugden die naadloos lijken aan te sluiten bij de dikke 7 van die SCP-Nederlanders. Want volgens haar dreigt een klimaatcatastrofe, neemt de ongelijkheid toe, roeren de fascisten zich en verhouden we ons als sprinkhanen tot natuurlijke hulpbronnen. Onze manier van leven zou ‘schreeuwen’ om een nieuwe manier van leven. “Ik zie niet hoe gematigde kalmte ons kan redden. Dus radicaliseer ik.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap