Spring naar de content
bron: AL-FURQAN MEDIA / AFP

Al-Baghdadi is dood, wie is nu de FBI’s ‘most wanted’?

Met de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is de plaats voor meestgezochte crimineel ter wereld weer vrijgekomen. HP/De Tijd nomineert vijf beruchte misdadigers. Wie wordt public enemy number one?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tristan Theirlynck

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep IS, is dood. Amerikaanse militairen doodden hem in zijn huis in Syrië. Naar Donald Trumps zeggen stumperde Al-Baghdadi jammerend en huilend door een doodlopende tunnel, waar hij, achtervolgd door politiehonden, zijn bomvest ontstak en de dood vond. Zijn lijk werd geïdentificeerd middels een DNA-test. De Syrische terrorist prijkte, sinds in april bekend werd dat hij nog in leven was, aan de top van de FBI Most Wanted-lijst. Voor zijn opvolging nomineren wij de volgende vijf heren.

Semjon Mogilevich

Twee zeldzame foto’s van de beruchte Mogilevich. Bron: FBI/AFP

Europese en Amerikaanse opsporingsbureaus noemen hem de baas der bazen van Russische maffiaorganisaties over de hele wereld, de FBI noemt hem ‘s werelds gevaarlijkste ‘mobster’, en Vladimir Poetin noemt hem (naar verluidt) een vriend. Mogilevich is een waargeworden Keyser Söze: een bijna mythische maffiabaas.

Mogilevich wordt gezocht voor het opzetten van huurmoorden, drugssmokkel, verkopen van nucleair materiaal en andere misdaden die niet zouden misstaan in een oude James Bond-film.

In tegenstelling tot de andere boeven op deze lijst, valt er niet te twisten over de locatie van Mogilevich. De oppergodfather woont namelijk gewoon in Moskou.

Mogilevich stond ooit tegen een hoge prijs op het verlanglijstje van de FBI, maar werd in 2015 geschrapt. Op de lijst staan alleen misdadigers die in landen wonen waar de VS een uitleveringsverdrag mee heeft. De Rus is dus, vooralsnog, de enige crimineel té slecht voor de Amerikaanse misdaadlijst.

Joseph Kony

Joseph Kony beantwoordt vragen van journalisten. Bron: Stuart Price/AFP

Hij is de leider van het Verzetsleger van de Heer, een organisatie die een theocratische staat wil stichten in Oeganda, gebaseerd op de tien geboden (veel duidelijker dan deze korte zin is zijn streven nooit geworden). Kony trachtte zijn staat te stichten op de verdiensten van duizenden kindsoldaten. Twee decennia lang hield Kony huis in Oeganda en buurlanden –  honderdduizenden mensen werden gedwongen hun huis te verlaten, tienduizenden werden vermoord, en duizenden kinderen werden ontvoerd en tot soldaat of seksslaaf gemaakt.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Al sinds 2005 wordt Joseph Kony gezocht voor 12 misdaden tegen de mensheid en 21 oorlogsmisdaden – een macaber record.

In 2012 werd de documentaire Kony 2012 op YouTube geplaatst. De dertig minuten lange film was een poging om het bewustzijn over de misdaden van Kony te verspreiden. Binnen een maand was het filmpje 100 miljoen keer bekeken. Luis Moreno Ocampo, hoofdaanklager van het internationaal gerechtshof, verklaarde dat Kony dankzij de video nog datzelfde jaar gepakt zou worden. Hij is nog steeds op vrije voeten.

In 2017 staakten de VS en Oeganda de zoektocht naar de ‘vrijheidsstrijder’, met de claim dat Kony geen aanzienlijk gevaar meer was voor de bevolking van Oeganda. Wellicht nu Al-Baghdadi dood is kan Kony nogmaals op de Most Wanted-lijst worden gezet.

Rafael Caro-Quintero

Quintero – toen hij nog gevangen was – met een overdaad aan gemaskerde agenten. Bron: AFP/POLICIA FEDERAL PREVENTIVA/HO

Wat is een Most Wanted-lijst zonder drugsbazen? Rafael Caro-Quintero gaf leiding aan niet één maar twee gewelddadige drugsorganisaties (waarvan een zelfs – als bij een prestigieus advocatenkantoor – zijn naam droeg): het Sinaloa Cartel en de Caro-Quintero drugssmokkel organisatie.

De Mexicaanse kartelbaas kwam in 1985 in zicht van de FBI toen hij een Amerikaanse agent ontvoerde en vermoordde. Kort hierna werd hij door de Mexicaanse overheid gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 jaar. Sindsdien zat hij vast, totdat hij in 2013 pardoes werd vrijgelaten – zijn straf zat erop. De Amerikaanse president Barack Obama was ziedend, en petitioneerde de Mexicaanse overheid om hem alsnog vast te zetten. Mexico stemde in, maar tegen die tijd was Quintero al gevlucht, en onvindbaar.

Quintero staat al jaren op de beroemde FBI Most Wanted-lijst – maar wordt niet gevonden. De Amerikaanse staat belooft een vetpot voor de persoon die de doorslaggevende inlichting levert: 20 miljoen euro. Dus, voor diegenen die de postcodeloterij hebben opgegeven: Quintero heeft grijs haar (voormalig zwart), bruine ogen, en is Mexicaans – laat de zoektocht beginnen.

Ayman al-Zawahiri

Still van een Al-Qaida videoboodschap van al-Zawahiri. Bron: AFP PHOTO/IntelCenter/HO

Nu Abu Bakr ‘roodbaard’ al-Baghdadi dood is, is Ayman al-Zawahiri de meest gezochte terrorist op aarde.

Al-Zawahiri is Egyptisch ‘theoloog’ en voornaamste ideoloog van het op één na meest angstaanjagende terreurnetwerk van de wereld: Al-Qaida. CNN schreef in 2011 dat al-Zawahiri vooral een achtergrondfiguur in de organisatie was, hij bezat niet het charisma van de – kennelijk zeer charismatische – leider Osama Bin Laden. Maar na de dood van ‘silver-fox’ Bin Laden promoveerde al-Zawahiri naar de hoogste positie in de terreurorganisatie.

De terrorist is opgeleid als chirurg en was enkele jaren de persoonlijke adviseur en arts van Bin Laden. Hij groeide snel uit tot een sleutelfiguur in de beweging van Bin Laden, en was medeverantwoordelijk voor de ambassade-bombardementen in Afrika in 1998, en de aanslagen van 11 september 2001.

Om deze reden bieden de VS 25 miljoen dollar voor doorslaggevende informatie in de zaak Al-Zawahiri. Een waardig bedrag voor een high-profile crimineel.

Riduoan Taghi

Ridouan Taghi. Bron: politie

De Nederlandse inzending: ‘mocromaffia’ kopstuk Ridouan Taghi.

Een opfrisser: Taghi is hoofdverdachte in de Marengo-zaak. Marengo klinkt misschien als een cocktailbar in een Amsterdamse yuppenwijk, maar het is de naam van het strafproces waarin Taghi centraal staat.

Hij wordt ervan verdacht de opdracht voor meerdere liquidaties in (en buiten) het Amsterdamse criminele circuit te hebben gegeven. De zaak escaleerde toen Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces, werd doodgeschoten. Het OM verdenkt Taghi van het geven van de opdracht tot moord van de advocaat.

Momenteel is de Nederlands-Marokkaanse crimineel ‘the most dangerous game’ in een internationale jacht. Men vermoedde dat hij naar de Verenigde Arabische Emiraten is vertrokken, maar gisteren meldden de kranten dat hij in bescherming wordt genomen door Iran.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Een troostprijs, vergeleken met de bedragen die de FBI belooft. Het wordt dus tijd voor een Nederlander op de Most Wanted lijst.