Spring naar de content
bron: Shutterstock

De verborgen oorzaak van vele aandoeningen

Chronische ontstekingen blijken samen te hangen met een grotere kans op kanker en hart- en vaatziekten. Gelukkig kunt u zelf veel doen om ontstekingen in uw lichaam zo min mogelijk kans te geven. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Ontstekingen zijn in beginsel een normaal en noodzakelijk mechanisme waarmee ons lichaam schade repareert en zich verdedigt tegen schadelijke stoffen en micro-organismen. Een voorbeeld dat iedereen kent is een snij- of schaafwond, waarbij een bloedkorst de wond afsluit van de buitenwereld en er ter plaatse roodheid en eventueel zwelling, pijn en extra warmte optreedt, totdat de schade volledig is hersteld. Zodra de oorzaak van de ontsteking is verwijderd en de schade is hersteld, stopt de ontsteking.

Maar soms blijft de bron van ontsteking aanwezig: bijvoorbeeld rookgewoonten, overmatige alcoholconsumptie, chronische blootstelling aan fijnstof, straling, allergieën, een auto-immuunziekte, micro-organismen, bepaalde chemische stoffen of verkeerde voeding. De daaropvolgende chronische ontsteking kan zich beperken tot één bepaalde plaats, zoals een orgaan of gewricht. Soms wordt het hele lichaam echter gevoeliger voor ontstekingen, bijvoorbeeld na het consumeren van veel suikerrijke voeding. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap