Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Hoe Roma-kinderen eropuit worden gestuurd om te bedelen en stelen

Honderden Roma-kinderen in Nederland zijn slachtoffer van criminele uitbuiting. Voor hulpverlening en justitie vormen ze een onoplosbaar probleem. ‘Je hoeft echt niet naar India om dit soort toestanden mee te maken, het gebeurt gewoon hier in Nederland, onder onze ogen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

Het levensverhaal van Milutin Pavlovic (43) laat zich lezen als een moderne versie van Oliver Twist. “Ik ben geboren in een weiland langs een snelweg bij Marseille, in een Roma-familie,” vertelt hij. “Op jonge leeftijd raakte ik onder onopgehelderde omstandigheden gescheiden van mijn ouders. Mijn vroegste jeugd bracht ik door in kindertehuizen, maar toen ik een jaar of zeven was, ben ik herenigd met mijn ouders, die inmiddels in Nederland woonden.” 

Hij vertelt dat hij door zijn ouders ‘meteen aan het werk werd gezet’. “Op de uitkijk staan bij een kraak die mijn vader ging zetten. Ik moest ook met mijn broers of zussen mee als ze gingen inbreken. Zo leerde ik het vak. Ik wilde graag naar school, maar dat mocht niet. Mijn moeder schopte me elke dag het huis uit en dan moest ik het niet wagen zonder geld of sieraden terug te komen, anders kreeg ik klappen. Dus daar ging ik dan. Ik wilde niet zo leven, maar ik was een kind en dan moet je wel gehoorzamen aan je ouders. Op een gegeven moment ga je ook denken dat het normaal is.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap