Spring naar de content
bron: anp

De nieuwe wondermiddelen tegen kanker

Rond de eeuwwisseling werd in korte tijd een groot aantal veelbelovende medicijnen tegen kanker uitgevonden. Intussen is het enthousiasme over deze nieuwe middelen weer getemperd. Preventie en leefstijlverandering zouden meer aandacht moeten krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

De ontdekking van chemotherapie als behandelmethode – naast de al langer bestaande chirurgie en bestraling – heeft de prognose bij vele typen kanker sterk verbeterd. Maar tegen het einde van de twintigste eeuw leek ook daar de vooruitgang tot stilstand gekomen. Chemotherapie is gebaseerd op het principe dat het gif net iets dodelijker is voor de kankercel dan voor de patiënt. De mogelijkheden om steeds meer middelen te combineren in steeds hogere doseringen begonnen uitgeput te raken. Maar gelukkig was daar in 2001 opeens een nieuw medicijn, Glivec genaamd, dat al snel het ‘wondermedicijn’ tegen kanker werd genoemd.

In de tweede helft van de twintigste eeuw nam de kennis over chromosomen en hoe deze zijn opgebouwd uit DNA-moleculen razendsnel toe. Een van de bevindingen was dat bij patiënten die lijden aan chronische myeloïde leukemie (CML) sprake is van slechts één enkel geïsoleerd defect in het DNA van een chromosoom, dat resulteert in een te hoge aanmaak van het enzym tyrosine kinase. Dit in tegenstelling tot andere typen kanker, waarbij er altijd meerdere fouten in de chromosomen aanwezig zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap