Spring naar de content
bron: stadsarchief amsterdam

OK millennial

De babyboomgeneratie krijgt er de laatste tijd vaak van langs, vooral van millennials als Philip Huff. Boomers zouden hun hippie-idealen uit de jaren zestig verloochend hebben door op egoïstische wijze de economie en het milieu te verpesten. Maar dit berust op een misvatting: er worden hier twee heel verschillende groepen mensen door elkaar gehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Emma Brunt

Iemand die aanzienlijk jonger is dan ik, zeventien jaar jonger om precies te zijn, vroeg me een poosje geleden: “Denk je echt dat ik wat gemist heb aan de jaren zestig?” Kennelijk in de hoop dat ik hem op dat punt gerust zou kunnen stellen, wat niet zo vreemd is, want dat geruchtmakende tijdvak krijgt al decennialang een steeds slechter wordende pers, en er zijn hoe langer hoe minder overlevenden die de critici tegen kunnen spreken. Maar ik was ‘erbij’ – als je het tenminste zo kunt noemen als je toevallig deel uitmaakte van die naoorlogse lichting en ook nog in de buurt was ‘toen het allemaal gebeurde’ – en dus moest ik hem teleurstellen.

Jazeker, ik vond dat hij heel wat had gemist. Al valt het nog niet mee om te preciseren wat dat dan wel was en hoeveel belang je daar achteraf aan moet toekennen. Het geheugen is onbetrouwbaar, en de neiging om de periode waarin je zelf jong was te idealiseren maakt dat er niet beter op. Waar nog bij komt dat wij (de zogenaamde ‘babyboomers’) uitgerekend jong waren op het eerste en enige tijdstip in de geschiedenis dat jong zijn plotseling werd uitgeroepen tot een heel bijzondere kwaliteit, uniek en benijdenswaardig. Ongeveer alsof je tamelijk gedachteloos het wereldtoneel op gestommeld was, nog maar nauwelijks ontsnapt aan de middelbare school met haar geestdodende routine van huiswerk en zuinige zesjes op je paasrapport en ongetalenteerd gestuntel op het hockeyveld, om daar, op dat grote podium, tot de ontdekking te komen dat je je onverhoeds in het volle licht van de schijnwerpers bevond! En wat je ook deed (of naliet), je kwam overal mee weg, aan applaus was nooit gebrek.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap