Spring naar de content
bron: thuisbezorgd.nl

Dit vinden wij Nederlanders de top 10 Franse gerechten

De Franse keuken is geliefd in Nederland en heeft bovendien veel invloed gehad op Nederlands eten. Overigens niet alleen in Nederland, want de Franse keuken is wereldwijd bekend en een bron van culinaire inspiratie. Nu zijn er altijd een aantal gerechten uit internationale keukens die populair zijn. Dat is natuurlijk ook zo als het gaat om de heerlijkste gerechten uit Frankrijk. Aangezien Nederlanders overal een mening over hebben, is het interessant om te zien wat in Nederland de top 10 Franse gerechten zijn. Ook Thuisbezorgd informeert je hierover.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door:

1. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is in Nederland een van de bekendste Franse gerechten. In stukjes gesneden rundvlees, uien en champignons vormen de belangrijkste ingrediënten die je langzaam gaar laat stoven in rode wijn. Bij voorkeur komt het rundvlees van de Charolais-koe uit Bourgogne. Door het langzaam stoven van de ingrediënten in rode wijn ontstaat er een heerlijk mals gerecht in een bruine saus. Het vleesgerecht is op traditionele wijze te combineren met gekookte aardappels.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

2. Coq au vin

Coq au Vin is een typisch bistrogerecht uit Frankrijk dat bekend is onder de Nederlanders. Ook dit gerecht is een stoofgerecht, waarbij er sprake is van het stoven van een in stukken gesneden kip in rode wijn. Daar voeg je onder meer champignons en uien aan toe net als andere groenten, zoals wortel, ui en bleekselderij. Verder gebruik je bij dit gerecht sjalotjes, knoflook, tijm, kippenbouillon en laurierblaadjes. In het originele gerecht is er van oudsher  overigens sprake van haan in plaats van kip. Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan kip. Het gerecht is ooit ontstaan dankzij afgedankte, oude hanen op boerderijen en om het vlees mals te maken, werd bedacht om het lang in rode wijn onder te dompelen. Wil je meer weten over Franse gerechten en de Franse keuken? De Foodwiki van Thuisbezorgd.nl voorziet je in alle informatie met onder meer aandacht voor de historie, zoals het ontstaan van bepaalde gerechten. 

3. Franse uiensoep

Franse uiensoep is een gerecht waarin uien de hoofdrol hebben. De soep is hartig en heeft een intense smaak. Dat komt door de in boter gekaramelliseerde uien die daardoor een typische smaak krijgen. De Franse uiensoep kenmerkt zich door het sneetje stokbrood met gesmolten kaas dat in het midden op de soep komt te liggen. 

4. Tarte tatin

Tarte tatin is een taart en een dessert in Frankrijk. De taart is bekend vanwege het op de kop bakken. In plaats van de stukjes appels bovenop te plaatsen, komt deze aan de onderkant terecht met daarboven het deeg. Als de tarte tatin eenmaal gereed is, draai je de taart om en ligt de appelvulling met kaneel bovenop. Het is een specialiteit in de vorm van een ondiepe taart met appelstukjes en kaneel omringd door korstdeeg. De appel bak je vooraf in suiker en boter, en kaneel is eventueel te vervangen door vanille.

5. Salade niçoise

Salade niçoise is een Franse salade die uit een combinatie van gekookte eieren, paprika, komkommer en zongerijpte tomaten bestaat. Ook een lente-uitje of afgeleide daarvan ontbreekt er niet in en zo zijn er nog meer toevoegingen. Bijvoorbeeld knoflook, tonijn, olijven of ansjovisfilets en olijfolie als dressing. De smaak van deze salade is bijzonder, want je proeft de zee en zon erin terug door de zilte en zoete combinatie. Overigens zijn er verschillende varianten met de toevoeging van uiteenlopende ingrediënten, zoals krieltjes of tuinbonen. Het Franse gerecht is ideaal om op een warme zomerdag te serveren als lunch of voor het diner als maaltijdsalade.

6. Ratatouille

Stoofpotjes maken een belangrijk onderdeel uit van de Franse keuken en vallen bij Nederlanders eveneens goed in de smaak. Bijvoorbeeld ratatouille dat bekend staat als Franse groentenstoofpot. De groenten voor dit gerecht bestaan uit aubergine, paprika, courgette, tomaat die langzaam in olijfolie stoven. Knoflook en kruiden, zoals Provençaalse kruiden, zijn eraan toe te voegen om er extra smaak aan te geven.

7. Quiche Lorraine

Quiche Lorraine is een hartige taart die uit een combinatie van room, kaas, spek en eieren bestaat. Naar wens zijn er groenten aan toe te voegen, zoals onder meer ui, paprika en prei. In Nederland is quiche Lorraine populair om met groenten te eten, maar ook met andere ingrediënten, zoals zalm of salami. In plaats van kruimelig boterdeeg gebruikt men in Nederland vooral vaak bladerdeeg om de taart te vormen.

8. Escargots

Escargots of slakjes in het Nederlands vormen in Frankrijk een voorgerecht. De bereiding vindt plaats door de slakken te koken met slakkenhuis en in knoflookboter te bakken in de oven. De knoflookboter is de traditionele basis, maar daar zijn ook variaties op, zoals tomatensaus.

9. Steak tartare

Steak tartare is een van de andere bekende gerechten onder Nederlanders. Rauwe rundertartaar vormt de basis met toevoeging van augurk, kappertjes, ui en kruiden. In plaats van rundvlees gebruikt men in Frankrijk ook wel paardenvlees. Bovenop de ronde steak tartare komt in het midden een rauw ei te liggen. Het gerecht is vervolgens met een sausje als mayonaise of mosterd te eten. Om het wat pittiger te maken, biedt het gebruik van tabasco uitkomst.

10. Bouillabaise

Bouillabaise is een vissoep die oorspronkelijk afkomstig is uit Marseille als havenstad. Er zijn verschillende soorten vis in te gebruiken in combinatie met zeevruchten. De basis van de bouillon bestaat uit olijfolie, saffraan, knoflook, ui en tomaat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer bekende gerechten uit Frankrijk die bij Nederlanders in de smaak vallen. Bijvoorbeeld crème brûlée als nagerecht net als macarons als zoetigheid of châteaubriand als fantastisch Frans vleesgerecht. De Franse keuken is gewoon zo uitgebreid dat er nog veel meer over te vertellen is. 

Ben je ook benieuwd naar gerechten uit andere landen? Er is een schat aan informatie beschikbaar over internationale keukens en typische gerechten uit allerlei landen. Zo ontdek je ook bijvoorbeeld alles over de Marokkaanse keuken in de Foodwiki. Verbreed je culinaire horizon met alle beschikbare kennis en probeer eens gerechten uit die je niet eerder hebt geproefd. Er gaat dan echt een nieuwe wereld voor je open op het gebied van voorgerechten, hoofdgerechten, lunches en desserts.