Spring naar de content
bron: anp

Theo Loevendie: ‘Ik ben een maniakale leerling’

Componist Theo Loevendie viert zijn negentigste verjaardag met twee concerten in zijn stamkroeg Café Welling en een uitverkocht concert in het Bimhuis. HP/De Tijd onderwerpt hem aan een Zelfportret: een vaste serie vragen, gebaseerd op de beroemde questionnaire van Marcel Proust.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Lichtelijk verward. Ik moet nog een hoop doen in aanloop naar mijn negentigste verjaardag. Het is niet zo dat ik passief in een stoel ga zitten en mezelf laat fêteren: ik treed op 17 september zelf twee keer op in Café Welling, terwijl tegelijkertijd in Paradiso de ouverture uit mijn opera Johnny & Jones in première gaat, en op 19 september geef ik een uitverkocht concert in het Bimhuis. Ik heb het programma voor die concerten moeten samenstellen, ik heb de muzikanten moeten vragen, ik moet nog met ze repeteren – het worden kortom drukke dagen.

Wie zijn uw helden?
In de muziek heb ik vele helden. De eerste die ik wil noemen is J.S. Bach. Dat is de grootste componist die ooit heeft geleefd, al aarzel ik om dat zo te formuleren, want ik ben een muzikale omnivoor. Er zijn namelijk veel meer componisten die ik hogelijk waardeer. Om er nog maar eens een paar te noemen: Haydn, Mozart, Beethoven, Stravinsky en Bartók.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap