Spring naar de content

Relaxed en populair: met een bootje het water op om te vissen

Vissen is een populaire sport en het aantal leden van hengelsportverenigingen groeit. Niet alleen volwassenen zijn vaak verknocht aan het vissen, ook kinderen hebben steeds meer interesse. Het is weer eens iets anders dan uren achter de Playstation zitten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een groot aantal hengelsportverenigingen kreeg er sinds de coronacrisis een behoorlijk aantal leden bij. Sportvisserij Nederland mocht tussen maart en juni rekenen op bijna vijftigduizend extra leden. Dat is te danken aan nieuwe vissers of oudgedienden die de hobby weer oppakken. 

Vissen vanuit een rubberboot

Met name rust en ontspanning worden als redenen genoemd om te gaan vissen. Het gaat bovendien niet altijd vanaf de kant, maar ook vaak vanuit een bootje. Wie inspiratie wil opdoen kan op YouTube heel wat visfimpjes vinden. ‘Vissen op snoekbaars vanuit de rubberboot’ is daar een voorbeeld van. En uiteraard mogen we Vistv niet vergeten. 

Al dat vissen wordt vanuit sportief oogpunt gedaan, maar ook om heerlijk in de natuur te zijn. Het heeft bovendien een positieve invloed op je fysiek en de geest. Fysiek vraagt het soms om heel wat gezonde inspanning, maar stress laat je ver achter je als je een paar uur in de vroege ochtend met een bootje het water op gaat om te kijken of er wat te vangen is. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Ook kinderen hebben het vissen ontdekt

De NOS maakte dit voorjaar melding van het feit dat steeds meer kinderen gingen vissen, die vanwege corona niet naar school konden. Zij hebben echt het vissen ontdekt, en geven er regelmatig de voorkeur aan boven uren achter de computer of Playstation zitten. Gewoon lekker naar buiten. Kinderen boven de veertien jaar hebben overigens een Jeugdvispas nodig, waarmee ze direct ook lid zijn van een Hengelsportvereniging. Kinderen kunnen de jeugdvergunning gratis aanvragen en uitprinten en even later legaal aan de waterkant vissen. Vissen mag dan met één hengel met brood, maden, wormen, deeg of mais. De gevangen vis moet altijd onbeschadigd in hetzelfde water worden teruggezet en verder moeten ze hun plek nadien netjes opruimen.

Voor kinderen is het wel van belang dat ze de juiste informatie krijgen als ze serieus willen gaan vissen, menen ervaren vissers. Behalve informatie over de vispas is het belangrijk om de juiste basisspullen te hebben om op die manier goed uitgerust op pad te gaan. Een onthaker, een onthaakmatje, en een schepnet dat groot en sterk genoeg is zodat de vis niet beschadigt, zijn nodig. Naderhand wordt de vis weer terug in het water gezet. 

Met een rubberboot kom je op geweldige visplekjes

Vaak vissen kinderen echter samen met een volwassene, zowel vanaf de waterkant als met een bootje. Dat laatste maakt het vissen nog meer bijzonder omdat je je als visser midden op het water bevindt en al varend met de rubberboot op plekken kunt komen waar je met de auto, fiets of wandelend niet komen kunt. De interesse in de boten is dan ook gegroeid. Via Rubberbootshop is er gemakkelijk door iedereen die op deze manier vissen wil, een boot te bestellen. Zo’n boot is comfortabel vervoerbaar en met een elektrische- of benzine-buitenboordmotor kun je ermee op geweldige visplekjes komen. Er zijn kleine en grotere rubberboten, voorzien van verschillende vloeren. Voor wie regelmatig samen het water op gaat met een goede visuitrusting, is de rubberboot in een groene, camouflagekleur heel geschikt.