Spring naar de content
bron: anp

Biden vs. Trump: drie mogelijke scenario’s


De eindsprint is ingezet. Over twee weken, op 3 november, kiest Amerika een nieuwe president. President Trump lijkt hersteld van corona en is weer op verkiezingspad. Tegelijkertijd geniet tegenkandidaat Joe Biden een stabiele voorsprong in de peilingen. Wat zijn hun kansen? We zetten de verschillende scenario's op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Biden wint

Biden heeft een enorm budget tot zijn beschikking en kan daar zijn voordeel mee doen op campagnegebied door te investeren in reclame in belangrijke staten als Florida en Pennsylvania. Wanneer hij op 3 november direct de benodigde kiesmannen wint, met name in deze swing states, dan kan dit uitpakken in een landslide-overwinning. Op verkiezingsnacht is dan al duidelijk wie gewonnen heeft, zonder dat op de uitslag van andere staten hoeft te worden gewacht.

Tot nu toe stelt Bidens populariteit in van oorsprong Republikeinse staten niet teleur. Indien de stemmen te dicht bij elkaar liggen om een oordeel te vellen, dan kan de uitslag langer op zich laten wachten. Pas wanneer de resultaten van de meeste staten binnen zijn, en duidelijk is of staten als Arizona en Georgia dit jaar blauw kleuren, kan worden geconcludeerd dat Biden de meeste kiesmannen heeft behaald.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap