Amerika-correspondent Jan Postma: ‘Donald Trump is een ramp én een zegen voor Amerika’
Amerika-correspondent Jan Postma (37) analyseert, samen met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg (73), de Amerikaanse ziel in hun Amerika Podcast voor BNR Nieuwsradio: “We willen geen podcast zijn die overal een mening over heeft.”
Hoe kwam u op het idee om een podcast te beginnen?
“Ik zat in een koffietentje in Washington samen met Freek Ewals, een goede vriend van mij en tevens oprichter van Haagsch College. Dit gesprek vond plaats voor de tussentijdse verkiezingen in 2019 en we kwamen op het idee om iets met de aanstaande Amerikaanse verkiezingen te doen, gezien men dit in Nederland ook heel interessant vindt. Toen bedachten we dat Bernard Hammelburg, oud-Amerika-correspondent en vriend, geknipt zou zijn om bij te dragen aan ons idee. Uiteindelijk zijn we de podcast niet voor Haagsch College, maar voor BNR Nieuwsradio gaan maken. Toentertijd werden er al redelijk wat Amerika-podcasts gemaakt, maar wij geloofden wat nieuws te kunnen toevoegen. Dus onder het genot van veel te dure koffie in Washington is het idee van deze podcast geboren.”
Abboneer op een lidmaadschap
Flinke korting op een digitaal jaarabonnement
Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)
Word abonneeWaar gaat de podcast over?
“Het draait met name om de Amerikaanse politiek, met een focus op de aankomende verkiezingen. Wij willen geen podcast zijn die overal een mening over heeft; over bepaalde acties van Trump laten wij ons niet uit. We proberen te onderzoeken waarom dingen gaan zoals ze gaan. We willen met name onze eigen ervaringen in de podcast verwerken. Ik ga regelmatig de straat op in verschillende Amerikaanse staten om in gesprek te gaan met Biden- en Trump-supporters. Ik ben constant aan het peilen hoe de doorsnee Amerikaan over bepaalde zaken denkt en hoe deze gedachten tot stand zijn gekomen. Daarnaast heeft Bernard als oud-Amerika-correspondent en buitenlandcommentator een enorme schat aan ervaring. Hij weet dingen die in het heden gebeuren te vergelijken met het verleden en ze zo binnen een historische context te plaatsen.”
Waarom moeten mensen uitgerekend naar de Amerika Podcast luisteren?
“Ik denk dat je bij ons een mooie mix krijgt van wat er op dit moment aan de hand is en wat dat betekent in de grotere context. Daarnaast gaat het vaak over grote abstracte dingen, waar wij proberen om te duiden wat een beslissing van Trump zal betekenen voor een gewone Amerikaan uit Ohio. Wij proberen altijd concreet te maken wat de doorsnee Amerikaan vindt, iets wat ik wel uniek vind als je kijkt naar andere Amerika-podcasts. Wij leggen de link tussen een gebeurtenis in Washington en Joe Sixpack, de gewone Amerikaan.”
Hoe zou je een doorsnee luisteraar van uw podcast omschrijven?
“Onze luisteraars zijn heel betrokken. Daarnaast zijn ze goed op de hoogte. Iedere aflevering krijgen we een lading aan scherpe vragen via e-mail en Twitter. Daarom behandelen we iedere aflevering een aantal vragen van luisteraars.”
Wij leggen de link tussen een gebeurtenis in Washington en Joe Sixpack, de gewone Amerikaan
“De podcast is ook wel echt internationaal. We krijgen post van Japan tot Canada. Je krijgt echt vanuit de hele wereld reacties, dus het is ook nog een internationaal publiek. Ook luisteren veel Amerikaanse Nederlanders naar de podcast. Dus mensen die dus officieel Amerikaan zijn, maar op deze manier de Nederlandse blik op Amerika meekrijgen.”
Wat is de beste aflevering?
“Eentje die me wel is bijgebleven, is de aflevering na het eerste presidentiële debat ongeveer een maand geleden. We moesten door het tijdsverschil de podcast gelijk na het debat opnemen. Ik werk naast deze podcast voor BNR en de Telegraaf, dus daarvoor moest ik direct na het debat een item maken en een artikel schrijven. Na dit allemaal gedaan te hebben zouden we de podcast opnemen. Het was twee uur ‘s nachts, ik zat in mijn eentje in een doodstille en onderbelichte hotellobby. Bernard was de hele nacht opgebleven voor het debat. We zaten op dat moment met hele kleine oogjes de podcast op te nemen, met de echo van die lege hotel lobby op de achtergrond. Dat alles zodat de podcast online zou staan als onze Nederlandse luisteraars wakker zouden worden.”
Hoeveel verdient u hier nou mee?
“Ik krijg een kleine toelage op mijn salarisstrookje. Dit klinkt wat flauw, maar ik weet niet eens hoeveel dat precies is. Het is niet zoveel, ik word er niet rijk van en kan er ook niet van op vakantie. Het is een kleine toelage. Ik weet dat dit een beetje cheesy klinkt, maar we doen het vooral omdat we het leuk vinden.”
Wat zijn uw favoriete Nederlandse podcasts?
“Eentje die ik heel erg goed vind, is Podcast over media van Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping. Het onderwerp van gesprek interesseert me en daarnaast heb je het gevoel alsof je met je vrienden een kop koffie aan het drinken bent tijdens het luisteren. Ik ben continu bezig met Amerikaans nieuws en politiek, dus ik vind het dan ook wel eens fijn als het over wat anders gaat.”
Hoe bewaakt u objectiviteit wanneer het gaat over een land met zulke extremen? Met name als het over politieke kwesties gaat?
“Dat is iets waar je elke dag mee te maken hebt op dit moment. Hier in Amerika is het zo gepolariseerd allemaal. Mensen zijn het over niks eens en alles wordt meteen politiek gemaakt. We proberen altijd de waarom-vraag te beantwoorden, waardoor je ook niet in de verleiding komt om je oordeel te geven. Tuurlijk zit er wel een vleugje mening in, want daar ontkom je niet aan. Als Trump iets zegt wat niet waar is, dan mag en moet je dat gewoon benoemen. Maar het bespreken van een mening over Trump, vind ik gewoon minder interessant.”
Hoe verzamelen jullie nieuws in een tijd waarin fake news de overhand heeft?
“We lezen en zien allebei echt heel veel. We appen ook veel na elkaar. Op zaterdagochtend word ik wakker en denk ik rustig aan te doen, dan heb ik alweer enkele appjes van Bernard met interessante artikelen. Zo tippen we elkaar over en weer, om die stortvloed van nieuws te doorboren. Daarnaast houden we ook altijd rekening met belangen achter bepaald nieuws, wie het verteld en waarom diegene het verteld. Soms leidt dat ertoe dat we het niet over een onderwerp hebben en soms juist weer wel.”
Als Trump iets zegt wat niet waar is, dan mag en moet je dat gewoon benoemen. Maar het bespreken van een mening over Trump, vind ik gewoon minder interessant.
“Een tijd geleden was er een verhaal van The Atlantic, waarin Trump gezegd had dat gesneuvelde militairen die op een kerkhof in Frankrijk lagen allemaal suckers and losers waren. Daar was toen heel discussie over, maar tegelijkertijd was het gebaseerd op anonieme bronnen. Dus dan maak je een afweging van de sterke en minder sterke kanten van een verhaal.”
Donald Trump: ramp of zegen voor Amerika?
“Er zijn zoveel aspecten aan die man. Ik ben bang dat hij het allebei tegelijk is. Het moeilijke aan de VS op dit moment is dat alles zo ongelofelijk verdeeld is. Je hebt op dit moment eigenlijk twee Amerika’s. Je hebt een Republikeins Amerika en een Democratisch Amerika. Het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat – als je met een Republikein praat krijg je een ongelooflijk hosanna-verhaal. Die vinden alles was Trump doet fantastisch. Je kan dus niet echt zeggen of het een vloek of een zegen is, want ongeveer de helft van de Amerikanen zegt een vloek en de ander een zegen. De polariserende werking van Trump is een vloek voor Amerika, maar het is niet de schuld van Trump, want dat was er al voor hij aan de macht kwam. Hij is er een product van en ook iemand die dat aanwakkert. Die hele beweging is een vloek. Regeren in Washington is een vloek, families hebben onderling ruzie over politiek. Dan gaat het natuurlijk niet goed met een land, als het zo extreem is.”
Joe Biden: wat staat hem de komende jaren te doen als hij president wordt?
“Ten eerste heeft hij dan een hele grote taak aan het vertrouwen winnen van de Republikeinen. Biden heeft de laatste dagen een beetje een Obama-achtige boodschap die luidt: er zijn geen rode staten, er zijn geen blauwe staten, we hebben alleen de Verenigde Staten. Dat zijn letterlijk woorden van Obama die hij herhaalt. Hij stelt zich op als de bruggenbouwer, maar als hij president wordt, is de helft van het land echt niet blij met hem. Dus er staat hem een hele grote taak te wachten, die Obama overigens ook niet gelukt is. Ik vraag me af of Biden dat wel kan. Hij heeft die steun namelijk wel nodig. Ik heb nog niet gezien hoe die dat dan gaat regelen.”
Wat gaat Donald Trump doen als hij niet herkozen wordt; gaat hij zonder slag of stoot uit het Witte Huis of blijft hij zich met de politiek bemoeien?
“Hij gaat zich zeker met de politiek blijven bemoeien, absoluut. Hij heeft natuurlijk een complete nieuwszender tot zijn beschikking. Fox News zal hem heel graag in de uitzending halen. Iedereen vindt hem ook nog steeds interessant, ook als hij geen president meer zal zijn. Hij gaat die aandacht zoeken en krijgen zal die het ook.”
Waar gaan jullie op letten tijdens de verkiezingsavond?
“Het gaat natuurlijk om die swing states. De peilingen zijn altijd de enige indicatie die je hebt, maar je weet nooit of ze helemaal kloppen. Die swing states zijn gewoon het belangrijkste. Zo heeft Trump Florida bijvoorbeeld echt nodig om te te kunnen winnen. Daarnaast weten we nog heel veel dingen niet. Normaal gesproken weet je waar Biden zit en waar Trump zit, nu hebben we geen idee. Het is nog even afwachten of Trump iets opvallends gaat doen op de verkiezingsavond. Er gaan geruchten dat hij een grote speech zal houden, maar geen idee of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Het is in ieder geval anders dan anders en het er bestaat ook nog een kans dat er nog geen uitslag zal zijn.”
Wie gaat winnen, Trump of Biden?
“Dat is echt lastig te zeggen. Op dit moment staat Biden voor in de peilingen. In 2016 had je echt grote schommelingen binnen de peilingen, maar op dit moment staan ze best wel muurvast. Het lijkt er dus op dat Biden gaat winnen, maar het kan dinsdag nog spannend worden. Er is nog van alles mogelijk.”
HP/De Tijd heeft sinds kort ook een podcast: Bob Soeverijn – dagboek van een oude witte man. Luister ‘m bijvoorbeeld via Soundcloud, Spotify of iTunes.