Spring naar de content

Terugkijken: Lubach over de kloof tussen de EU en de burger

Waarom leeft de Europese politiek niet in Europa? Zondag met Lubach over het gebrek aan contact tussen de Europese burger en de Europese politiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Kan iets een democratie zijn als de politici elkaar niet kunnen verstaan, als de burgers de politici niet herkennen en politici de pers kunnen negeren? Zondag met Lubach vraagt zich af hoe we de kloof tussen de Europese burger en de Europese politiek kunnen dichten.

Ten eerste moeten we iets doen aan de taal. Politici van het Europees Parlement mogen te allen tijde in hun moerstaal praten. Waarom stellen we geen neutrale taal in, zodat burgers en politici de debatten zonder tolk kunnen volgen? Engeland is sinds dit jaar uit de EU, dus het Engels zou daarvoor ideaal zijn – ook omdat een groot deel van de Europeanen al redelijk goed Engels spreekt.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ten tweede moeten we iets doen aan de pers. Europese politici komen zelden aan het woord in het journaal, laat staan in een actualiteitenprogramma of een talkshow. We weten niet welke mensen ons vertegenwoordigen en wie de politici zijn die al die honderden miljarden overheidssubsidie elk jaar weer verdelen. Lubach pleit daarom voor een Europese talkshow à la Op1: EurOp1, gemaakt door de beste journalisten van Europa.

Wij pleiten in ieder geval alvast voor een dagelijkse column van onze eigen G.H.B. Hiltermann.