Spring naar de content
bron: anp

De lijsttrekkers gewogen

Wat kunnen we verwachten van de mensen die bij de grootste partijen de kar gaan trekken voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021? Heeft de vooralsnog onbetwiste nummer 1 in de peilingen, M. Rutte van de VVD, nog iets te duchten van deze of gene? Wat kunnen we verwachten bij de campagne? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl
Geert Wilders

Wie Geert Wilders, lijsttrekker Partij voor de Vrijheid, aan het werk zag het
afgelopen half jaar, moet erkennen dat hij, en niemand anders in het parlement, de agenda bepaalt. Eigenlijk doet hij dat al sinds hij zich in 2005 afscheidde van de VVD en verderging als leider van de PVV. Dat is toch knap, want hij heeft met zijn verhaal al die tijd tegen de maatschappelijke stroom in moeten varen. Vooral zijn uitingen over de islam en de multiculturele samenleving kwamen hem steevast te staan op beschuldigingen en bedreigingen. Tot op de dag van vandaag kan hij niet meer als vrij mens door het leven gaan. Wie nu de immigratie- en integratiepagina’s van alle partijen naast elkaar zou leggen, zal moeite hebben aan te geven welke toebehoort aan de PVV. Waarmee maar gezegd wil zijn dat het PVV-gedachtegoed navolging heeft gekregen. 

Sociaaleconomisch tamboereert Wilders op de linkerflank, bijvoorbeeld met zijn klachten over de huren die almaar stijgen en over de salarissen in de zorg die schromelijk achterlopen. Hij vroeg in de nazomer om een hoofdelijke stemming over een voorstel die salarissen op te krikken. Eerder was afgesproken dat hoofdelijke stemmingen langer van tevoren bekendgemaakt moesten worden, en daarvan was nu geen sprake. Wel aanwezige Kamerleden van regeringspartijen verlieten het pand, waardoor er niet gestemd kon worden. In de beeldvorming heette het dat men ‘wegliep’ voor de verantwoordelijkheid. Men liet de tijdens de crisis nog zo bejubelde zorgverleners lelijk in de kou staan. De truc van Wilders was niet helemaal zuiver, maar die kritiek verstomde tegen de orkaan van verontwaardiging die losbarstte over deze ‘weglopers’.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap