Spring naar de content
bron: nationaal archief

De vele voordelen van vasten

Het fenomeen periodiek vasten wint snel aan populariteit. Velen zeggen dat ze zich hierdoor gezonder voelen en helderder kunnen denken. De wetenschap toont opmerkelijk gunstige effecten, zoals gewichtsvermindering, omkering van diabetes type 2 en zelfs een effectievere behandeling van kanker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Vasten is een term die de meeste mensen kennen als een ritueel uit de Bijbel of de Koran. In vroeger tijden was vasten echter een normaal onderdeel van het bestaan. Mensen waren regelmatig gedwongen om gedurende een periode van 24 uur of langer niet te eten, omdat er simpelweg geen voedsel voorhanden was. De evolutie heeft er daarom voor gezorgd dat ons lichaam goed in staat is om met periodes van vasten om te gaan. In feite is onze leefstijl – met een onafgebroken stroom van beschikbare etenswaren en snacks – een onnatuurlijk fenomeen. 

Wanneer we gedurende een tijdje weinig of niet eten, schakelt ons lichaam over van het verbranden van voornamelijk glucose op het verbranden van vetzuren en ketonen die afkomstig zijn uit onze voorraad lichaamsvet. Een logische stap waardoor er – hoewel onze stofwisseling onder die omstandigheden onvoldoende toegang heeft tot glucose – toch voldoende energie voorhanden blijft om voldoende alert en energiek te blijven, zodat we kunnen jagen en plantaardig voedsel zoeken. We kunnen zelfs stellen dat de mensheid allang zou zijn uitgestorven zonder de mogelijkheid van onze stofwisseling om automatisch over te schakelen van het verbranden van glucose op vetzuren en ketonen!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap