Spring naar de content

Schrik niet: zo vies is je handtas

Misschien is het iets wat je liever niet wilt weten, maar in een handtas leven meer bacteriën dan gemiddeld in een toilet. Dat zie je niet en toch is het zo. Denk maar eens goed na, de toilet maak je vast vaker schoon dan je handtas.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Feestje voor bacteriën 

Hoe kan het dat je handtas zo vies wordt? Donna Duberg is professor Biomedische Wetenschappen aan de Amerikaanse St. Louis University en legt het uit. Ten eerste zet je een handtas of crossbody tas overal neer. Op het bankje op het station, op de vloer van een restaurant of gewoon op straat. Wanneer je vertrekt pak je de tas weer op, zonder erbij na te denken. Ondertussen hebben heel wat bacteriën zich aan je tas gehecht. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Nu we met zijn allen flink handen moeten wassen vanwege het corona virus moeten we ons wellicht aanwennen om de handen te wassen nadat we iets uit onze tas hebben gepakt. Helemaal wanneer je de onderkant hebt aangeraakt. Echter de binnenkant is eveneens behoorlijk vies, want wat dacht je van je mobiele telefoon, sleutels en alle andere spullen die je in je tas hebt te zitten? En dat is meteen de tweede reden waarom je handtas zo vies is. Er zitten dingen in die totaal niet schoon zijn. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de E.coli bacterie, beter bekend als poepbacterie in veel handtassen wordt aangetroffen. Daarnaast wordt de stafylokok bacterie, die darmproblemen en huidaandoeningen veroorzaakt veelvuldig gevonden. Overigens niet alleen in handtassen, maar ook in rugtassen zoals een waterdichte rugzak. Het smerigste wat onderzoekers vinden? Potjes handcrème. In zo’n potje leven tig bacteriën. Gelukkig beschikken de meeste van ons over een goed immuunsysteem. Heb je een mindere weerstand pas dan op voor al die ziektekiemen in je tas. 

Schoonmaken! 

Tassen moeten dus regelmatig schoongemaakt worden. Datzelfde geldt voor je mobiele telefoon en andere spullen. Vergeet niet om naast de binnenkant de buitenkant schoon te maken. Let altijd goed op het materiaal van de tas, want de tas verpesten met schoonmaakmiddel is natuurlijk zonde.