Spring naar de content
bron: anp

Ieke Schout: ‘Dit is de grootste onopgeloste kunstroof uit de geschiedenis’

In De Vlaamse Kunstroof duiken journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps in een mysterieuze kunstroof. Van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, de Vlaamse equivalent van De Nachtwacht, mist sinds 1934 het paneel met de Rechtvaardige Rechters. Middels afpersbrieven, codes en een sterfbedbekentenis gaat het duo in gezelschap van mede-speurders op zoek naar het ontbrekende paneel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Janssen

Hoe kwamen jullie op het idee om een podcast te beginnen?

“Dat begon bij mij. Vorig jaar was ik bezig met een groot artikel over Jan van Eyck en toen stuitte ik op het verhaal van de kunstroof. Ik verbaasde me over het feit dat ik daar totaal niks van afwist; een kunstroof die in Gent gebeurd is, waar zo’n bizar verhaal omheen zit. Het fascineerde me meteen. Ik ben vervolgens naar Dag en Nacht Media gegaan. Lieke werkt daar als redacteur en die heb ik met dit verhaal een beetje aangestoken. Toen zijn we samen deze podcast gaan maken.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar gaat de podcast over?

“We duiken in een van de grootste onopgeloste kunstroven uit de geschiedenis. We behandelen de diefstal, de afpersbrieven en het hele mysterie eromheen. De podcast is vooral een zoektocht naar een zoektocht. In Vlaanderen wordt nog steeds heel actief gezocht; er zijn mensen maandenlang bezig met het ontcijferen van afpersbrieven en codes. Elke aflevering stellen we zo’n speurder centraal. We komen erachter wat deze speurders drijft, hoe zij bepaalde dingen zien en samen met hen gaan we op zoek naar het ontbrekende paneel.”

Een afpersbrief met een mysterieuze code

Waarom moeten mensen uitgerekend naar deze podcast luisteren?

“Deze kunstroof is op zichzelf een fantastisch verhaal. Het heeft alle elementen voor een heerlijk, spannend, bizar verhaal. Je hebt een diefstal, afpersbrieven, een bekentenis, een mysterieuze code en een belabberd politieonderzoek. Alles zit er in, waardoor je fantasie zo nu en dan op hol slaat. Je kan zelf als luisteraar op zoek gaan naar het paneel, middels de afpersbrieven en ander bewijs. Daarnaast zijn de verhalen van de speurders hartstikke leuk, maar ook een tikkeltje bizar of onwaarschijnlijk. Dat zijn de drie elementen die dit verhaal heel erg leuk maken.”

Wat is de beste aflevering?

“Ik vind de eerste aflevering genaamd De Diefstal erg goed, omdat daarin het verhaal middels een luisterspel tot leven gebracht wordt. Daarnaast vind ik aflevering vijf ook erg goed, omdat daar mijn favoriete speurders Willy en Patricia op zoek gaan naar het paneel. Het is een gepensioneerd echtpaar dat ontzettend veel van hun tijd steekt in het ontrafelen van deze kunstroof.”

Het blijft onbekend of hij ook daadwerkelijk de dief is

Wat zijn je favoriete Nederlandse podcasts?

De Laatste Dans was het afgelopen jaar mijn lievelingspodcast. Ik vind het heel erg knap gedaan, hoe de maker van een vrij kleine gebeurtenis zo’n mooi verhaal heeft kunnen maken. Het is aan de ene kant spannend, maar daarnaast blijft het toch ook luchtig en grappig. Die stemming hebben we ook geprobeerd terug te brengen in De Vlaamse Kunstroof.

Wat maakt specifiek deze kunstroof zo interessant ten opzichte van andere kunstroven?

“Dat komt onder andere doordat er een laat middeleeuws meesterwerk is gestolen. Er is losgeld geëist en er zijn afpersbrieven. Op basis van die brieven kun je je een beeld vormen van de afperser. Het blijft onbekend of hij ook daadwerkelijk de dief is, maar hij heeft die panelen hoogstwaarschijnlijk in zijn bezit gehad. Je kan door al deze elementen heel dichtbij komen. Iedereen zou hiermee aan de slag kunnen en er in duiken. Er is een kans dat als je dit mysterie oplost, je een meesterwerk terugvindt. Toffer dan dat wordt het niet.”

Iedere keer als iemand de code gekraakt lijkt te hebben, blijkt die toch niet juist te zijn. Gaan jullie de vondst van de Rechtvaardige Rechters nog meemaken?

“Het leuke is dat je de hele tijd wordt meegevoerd in de theorieën van de speurders, ook al blijkt die theorie dan toch niet te kloppen. Ik hoop natuurlijk wel dat we de Rechtvaardige Rechters zullen vinden, maar het is moeilijk te zeggen. Er zijn in ieder geval verschillende theorieën ingestuurd door luisteraars dat we overwegen om nog een paar afleveringen te maken, zodat we die ook kunnen bespreken en onderzoeken.”

Onderwerpen