Niet jongeren, maar ouderen houden de coronacrisis gaande
Vandaag op onze zeepkist: Chris van Henegouwen denkt dat de coronacrisis binnen een mum van tijd is opgelost als alle AOW-gerechtigden besluiten om gelijktijdig twee weken in quarantaine te gaan. “Dat is de meest effectieve, gezondste, goedkoopste, snelste en veiligste manier om onze vrijheid terug te krijgen.”
Nederland kan in maart wereldnieuws zijn doordat wij als eerste westerse land het coronamonster verslagen hebben.
Het virus zelf blijft nog wel een tijdje bij ons, maar waar we voor kunnen zorgen is dat onze drie grootste problemen – druk op de zorg, schade voor de economie en (vooral voor jongeren) sociale deprivatie – worden opgelost. En wel op korte termijn.
Als je kijkt naar de overstelpende hoeveelheid aandacht voor corona – het testen, de vaccins, de meningen van professionals – valt het op hoe zwijgzaam de media zijn over de gemiddeld tweehonderd coronapatiënten die dagelijks opgenomen worden. Dat zijn in grote meerderheid zestigplussers.
We willen dat aantal graag naar beneden krijgen en dan is het erg belangrijk om te beseffen waardoor die mensen besmet zijn geraakt. Daarover worden we opvallend genoeg niet geïnformeerd, behalve als bijvangst in een journalistiek verslag met een andere focus.
Visite. Dat is het probleem. Mensen die op een leeftijd zijn dat ze kwetsbaar zijn voor het coronavirus, ontvangen bezoek en gaan bij anderen op bezoek. Ze hebben te veel contacten met mensen die niet tot hun huishouden behoren. Dat is de manier waarop de meeste patiënten in het ziekenhuis belanden.
Het kabinet portretteert jongeren vooral als daders, en houdt het ene moralistische praatje na het andere om de verkeerde voorstelling van zaken overeind te houden dat zestigminners de oorzaak van de problemen zijn. In werkelijkheid zijn het ouderen die de verstandige adviezen, om afstand te houden en toe te zien op voldoende ventilatie, in de wind slaan en zo de coronacrisis gaande houden. Dat zal een kleine minderheid zijn – niemand die het precies weet – maar ze houden de druk op de zorgsector en daarmee de crisissfeer wel in stand.
Abboneer op een lidmaadschap
Flinke korting op een digitaal jaarabonnement
Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)
Word abonneeDe meest effectieve, gezondste, goedkoopste, snelste en veiligste manier om onze vrijheid terug te krijgen is een vrijwillige bereidheid van AOW-gerechtigden om veertien dagen lang gelijktijdig in quarantaine te gaan
De meest effectieve, gezondste, goedkoopste, snelste en veiligste manier om onze vrijheid terug te krijgen is een vrijwillige bereidheid van AOW-gerechtigden om veertien dagen lang gelijktijdig in quarantaine te gaan. Als deze bevolkingsgroep besluit zich een halve maand fysiek af te zonderen van vrienden, kennissen en familieleden, zal het aantal ziekenhuisopnamen meteen drastisch naar beneden gaan.
De overheid en de media zouden een campagne moeten starten waarin ouderen opgeroepen worden de samenleving uit de knoop te halen. Zij hebben de sleutel daarvoor in handen.
Er zijn ruim drie miljoen AOW’ers in Nederland, dat is minder dan een vijfde van de bevolking. Hun kan een eenmalige uitkering van een paar honderd euro in het vooruitzicht gesteld worden wanneer het plan slaagt. Daarmee kan voor een miljard euro de crisis beëindigd worden.
Geef hen een week de tijd om te hamsteren, of iemand te regelen die de boodschappen doet. Het zal de meesten met een gevoel van trots vervullen om het land uit het slop te trekken.
Een avondklok helpt niet of nauwelijks en vormt een aantasting van mensenrechten. Twee weken betaald vakantie houden in eigen huis (een wandeling kan prima, als men contacten daarbij maar vermijdt) en horeca, scholen, universiteiten, musea en theaters kunnen weer open voor mensen die geen groot gezondheidsrisico lopen. Ouderen kunnen die plekken weer bezoeken zodra er voldoende groepsimmuniteit is.
Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar [email protected]. De beste stukken plaatsen we op onze website.