Spring naar de content

Wat doen de bekendste feestartiesten dit jaar met carnaval?

Voor het eerst in decennia gaat het carnavalfestijn dit jaar niet door. Hoe komen de carnavalsartiesten deze tijd door? HP/De Tijd vraagt het aan drie professionele gangmakers. Beppie Kraft: “Ik ben niet optreden inmiddels wel gewend.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Janssen

Beppie Kraft

Beppie Kraft
Bron: Pascal Lemlijn

Hoe is dat nou, een jaar zonder carnaval?

“Allereerst betekent dat voor mijn werk als artiest dat ik helemaal geen optredens heb. Het ziet er misschien niet zo uit, maar het is gewoon mijn werk. Normaliter treed ik tot en met carnavalsdinsdag op, heb ik nog een paar optredens tot halfvasten en dan vertrek ik naar Spanje voor een half jaar. Vervolgens kom ik in oktober weer terug om langzaamaan weer carnavalsoptredens te doen. Ik had afgelopen jaar mijn laatste optreden gehad en was tien dagen naar Spanje vertrokken om mijn verblijf daar voor te bereiden. Ik kwam 11 maart terug naar Nederland voor een klus en precies in die week bleek dat het virus ook in ons land aanwezig was. Ik heb toen bewust de keuze gemaakt om niet naar Spanje te gaan. Ik behoor zelf tot de risicogroep en wilde het risico niet nemen dat ik daar vast zou zitten. Ik wist alleen niet dat het zo lang zou duren, want ik ben inmiddels nog steeds niet in Spanje geweest. Dat is misschien nog wel harder dan dat carnaval niet doorgaat.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat gaat u het meest missen?

“De sfeer, verbroedering en verbinding in die dagen. Ik ben natuurlijk op carnaval zelf meer bezig met optreden dan met feestvieren. Vroeger deed ik dat anders. Dan stopte ik met optreden op de zaterdag voor carnaval. Sinds mijn man enkele jaren geleden is overleden, treed ik met carnaval zelf ook op. Dit heb ik toen besloten, omdat ik dan meer onder de pannen ben. Alléén op stap gaan zie ik niet zitten. Door mijn optreden ben ik juist altijd onder de mensen die volop aan het feesten zijn. Dát ga ik het meeste missen.”

Wat gaat u doen om het gemis op te vullen?

“Ik ben niet optreden inmiddels wel gewend. Dat mijn man overleden is, is een groot gemis. In deze tijden wordt dat gemis alleen maar groter, omdat er verder helemaal niks te doen is. Het tweede gemis is daarbij mijn optredens, het onder de mensen zijn. Het komt bij mij dubbel aan, maar dan in de vorm van het missen.”

Hoeveel optredens zou u normaal in februari hebben?

“Vanaf de elfde van de elfde, de start van het carnavalsseizoen in Limburg, tot carnaval aan toe heb ik normaal zo’n honderd optredens. In de aanloop van de carnavalsdagen heb ik het behoorlijk druk. Zo begin ik in november met zeven tot acht optredens per week.”

Dat moet ook pijn doen in uw portemonnee.

“Optreden is gewoon mijn werk, dus mijn gehele inkomen is weg. Ik sta al meer dan zestig jaar op de bühne en heb in die jaren veel succes gehad, dus ik heb nog geen aanspraak hoeven maken op uitkeringen. Ik sla gewoon een jaartje over. Ik hoop dat ik tijdens de zomerfeesten rond eind augustus weer kan optreden, dat het feest weer door kan gaan voor de mensen en dat ik daar dan sta als artiest. Dat zeg ik niet alleen voor mezelf, want ik red het wel. Maar vooral ook voor de beginnende artiesten, want die missen nu ook een heel jaar.”

Wat maakt carnaval zo bijzonder?

“Het is geen feest van zuipen, hoeren en snoeren. Dat wordt heel vaak gedacht door mensen die nog nooit carnaval hebben gevierd. Tuurlijk, het is een feest waar wel degelijk alcohol aan te pas komt. Hier in Limburg leren we onze kinderen het volgende: als je dronken wordt met carnaval, is het feest voorbij. Carnaval is echt een feest van verbroedering. Alle rangen en standen vallen weg. Het zijn mensen die samen feest vieren en de dronken mensen krijg je er gratis bij. Mensen die nog nooit carnaval hebben gevierd moeten niet gelijk verkleed carnaval komen vieren, maar moeten eerst een komen kijken. Als je dat dan bevalt, kleed je je aan en ga je meedoen. Maar wordt niet dronken, want dan is het feest voorbij.”

De Deurzakkers

Clemens en Willem van De Deurzakkers
Bron: Luuk Aarts

Hoe ziet jullie carnavalloze jaar eruit?

Clemens, lachend: “Willem gaat op vakantie.”
Willem: “Ik ga normaliter vaak voorafgaand aan carnaval weg of erna, maar deze februari ga ik waarschijnlijk naar mijn huisje in Friesland waar we vaak verblijven. Het voelt heel raar dat carnaval niet door kan gaan dit jaar. De aanloop ernaartoe is er niet en op het moment suprême is er ook niks. Dit is de eerste keer sinds tijden dat carnaval niet doorgaat en dat is een heel vreemd iets. Zeker voor ons na 45 jaar lang optreden, is het voor ons een traditie geworden. Het is echt een leegte op dit moment.
Clemens: “Normaliter zijn we vanaf september al met carnaval bezig. We zijn dan zes maanden lang bezig met van alles en nog wat. Dat ligt nu helemaal stil en dat is nogal wat.”

Wat gaan jullie het meest missen?

Clemens: “De optredens natuurlijk. Het op de bühne staan. De aftrap van carnaval op vrijdag is een fantastisch fenomeen. Dit jaar zal er geen aftrap zijn en dat zal heel weemoedig gaan voelen nu.”

Hoeveel klussen zouden jullie normaal in februari hebben?

Willem: “Voordat corona kwam, hebben we in januari en februari nog twintig optredens gedaan. Dan heb ik nog niet eens over televisie- en promotieklussen, dus dat ging op zich wel goed. We zullen zo’n twintig optredens missen, omdat onze piek nou eenmaal in januari en februari plaatsvindt. Natuurlijk is optreden leuk en belangrijk, maar we doen het niet voor het geld. Dus het feit dat we geld mislopen is niet het probleem, maar niet kunnen optreden is een groot gemis. Het is een stadion zonder publiek, maar dan met carnaval.”

Hoe is het om op te treden tijdens carnaval?

Willem: “Je komt aan op een locatie en om je heen hoor je alleen maar feest en rumoer. Je gaat het podium op, het publiek begint te juichen en ‘het feest kan beginnen want wij zijn binnen’.”
Clemens: Dat meteen het dak eraf gaat, dat gaan we missen. We zijn natuurlijk al jaren bezig en hebben daarmee enkele evergreens zoals Zak eens lekker door. Dan ga je als een wervelwind een half uur de bühne op, om vervolgens door daar het volgende optreden te gaan.”

Lopen jullie veel geld mis?

Clemens: “Natuurlijk lopen we veel geld mis. Dat gaat niet om 500 euro. Werk maar eens zes maanden niet. Dat gaat om serieus geld.”
Willem: “Je moet het zien als seizoensarbeid. Carnaval is altijd onze passie geweest en we vinden het leuk om ermee bezig te zijn. Dat neemt niet weg dat we er ook geld mee verdienen. Tijdens carnaval en de aanloop ernaartoe pak je inkomsten in die twee maanden, waar je normaliter een half jaar voor moet werken.”

Wat maakt carnaval zo bijzonder?

Willem: “Even de stekker eruit, biertje drinken en hossen. Een vrolijke dansende massa.”
Clemens: “Kinderen in Brabant worden ermee opgevoed. Het is een cultuurfeest en moeilijk te omschrijven als je het nooit beleeft hebt. Het is passie en beleving en dat moet je ondergaan. Je geeft er niks om of je vindt het heel erg leuk.”

Draait carnaval alleen maar om zuipen of is dat een misconceptie?

Clemens: “Sjansen hoort er ook bij!” (Lacht) “Er wordt natuurlijk veel meer bier gedronken dan normaal, maar je moet jezelf niet gaan overstemmen.”
Willem: “Carnaval is een sport die je moet snappen, zo simpel is het. Daar hoort toevallig bier bij, maar dat heb je ook als je naar een festival gaat. Het is vooral gewoon gezelligheid.”

Zien jullie de toekomst rooskleurig in?

Clemens: “Zonnig! Er komt sowieso een oplossing.”
Willem: “We zijn nu al zo’n 45 jaar bezig, dus op een gegeven moment gaat het vanzelf minder worden. Maar een ding is zeker: het zou jammer zijn als corona het einde van De Deurzakkers zou bepalen. Desalniettemin zullen we moeten gaan wennen aan een grote verandering met een grote G.”

De Alpenzusjes

De Alpenzusjes
Bron: De Alpenzusjes

Wat gaan jullie het meest missen deze maand zonder carnaval?

“Met name toch echt de sfeer en gezelligheid. Tijdens carnaval hebben de mensen overal waar je komt er zin in. Je werkt echt toe naar carnaval al vanaf het einde van de zomervakantie. Dat is er nu allemaal niet. We begrijpen natuurlijk waarom het er allemaal niet is en geen carnaval is ook echt ondergeschikt met wat er allemaal aan de hand is. Zowel voor ons als alle carnavalsvierders zullen we die gezelligheid dit jaar moeten missen.”

Hoeveel optredens zouden jullie normaal in februari hebben?

“Zo rond de 25 optredens, los van tv-optredens. Je gaat van hot naar her, van een grote feesttent naar een klein café, met diverse soorten publiek. Dat soort dingen ga je dan toch wel echt missen. Vanaf de zomer ben je al bezig met platen maken, videoclips opnemen en dan uiteindelijk de optredens. Het is een soort levenswerk waar zoveel tijd in zit.”

Beschrijf eens hoe het voelt om tijdens carnaval op te treden?

“Je krijgt zoveel adrenaline als je daar staat. De mensen die daar staan geven je als carnavalsartiest zoveel energie. De manier waarop mensen alle nummers meezingen uit volle borst met een biertje in de hand. Dat gevoel dat je met z’n allen uit volle borst staat te zingen is geweldig. Dat is waar we het voor doen. En waar de carnavalsvierder vijf dagen volop bier drinken en helemaal losgaan, gaan wij vijf dagen lang aan het vitaminewater en de pepermuntballen.”

Lopen jullie veel geld mis?

“Jazeker. Dit is echt ons beroep en we doen dit al elf jaar. We leven hiervan. Carnaval is echt een hoogseizoen voor ons. Dankzij het succes van Snollebollekes in het feestcircuit, kunnen wij daar ook een beetje op meeliften. We hebben het zo opgebouwd dat we met beroep het hele jaar ervan kunnen leven. We hebben altijd van de muziek geleefd, maar nu valt die hele inkomstenbron gewoon weg en dat is zwaar.”

Wat maakt carnaval zo bijzonder?

“Het feest komt oorspronkelijk voort uit de kerk, maar ik geloof niet dat iemand daar nog heel sterk mee bezig is. Dat neemt niet weg dat het zo bijzonder voelt om tussen die massa mensen te staan met carnaval. Er hangt een sfeer die bijna onbeschrijfelijk is. Het is leuker dan een bruiloft. Althans, een bruiloft is ook leuk, maar dit geeft toch echt een ander gevoel. Carnaval zit echt in je hart.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

“Iedereen in de cultuursector is zwaar getroffen. Ik hoop dat als we terug zijn naar het nieuwe normaal, horecaondernemers nog overeind staan om ons te kunnen boeken en dat we met z’n allen weer vrolijkheid kunnen brengen. Hoop is er volop. Je moet als mens altijd positief naar het leven kijken, want dat brengt je veel verder. Wij zijn er beiden van overtuigd dat het goedkomt, maar we moeten alleen nog even volhouden.”