Spring naar de content
bron: anp

‘In iedereen schuilt een terrorist’

Door de strenge coronamaatregelen neemt het verzet tegen de overheid toe. Bij sommige mensen slaan de stoppen zodanig door dat ze radicaliseren. De vraag blijft waarom een klein deel hiervan overgaat tot geweld. Naast religieuze of ideologische motieven is er vaak sprake van een gevoel van miskenning, zucht naar roem en verzet tegen vermeend onrecht. ‘Radicalisering is een antwoord op heel normale psychische behoeften.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

De levens van acht ambtenaren en 69 jongeren zouden zijn gespaard als hun moordenaar Anders Breivik voor 22 juli 2011 zou zijn gearresteerd. Dat van de filmer Theo van Gogh, als Mohammed Bouyeri voor 2 november 2004 staande was gehouden, van 52 Londense metroreizigers, de redactie van Charlie Hebdo, 84 zomerse wandelaars in Nice, 22 bezoekers van een tienerconcert in Manchester, de leraar Samuel Paty en talloze ons onbekende slachtoffers in Afrika en de islamitische wereld, als hun moordenaars op de weg naar hun misdaden waren tegengehouden. 

Die misdaden kenden in de meeste gevallen een lange aanloop. De terroristen die ze begingen, hadden zich de bereidheid om te doden stap voor stap eigen gemaakt, tot de geest rijp was voor het aan te richten bloedbad. De moeilijkheid is dat je aan iemands radicalisme alleen diens moorddadige plannen meestal niet kunt aflezen en dat, zelfs als veiligheidsdiensten de signalen oppikken en de risico’s juist inschatten, de mogelijkheden om in te grijpen voordat iemand zijn gruweldaad begaat beperkt zijn. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap