Spring naar de content

Anton Kannemeyer: ‘Ongemak veroorzaken is mijn plicht’

Cartoonist en tekenaar Anton Kannemeyer (53) is een van de meest controversiële kunstenaars van Zuid-Afrika. Past de manier waarop hij zwarte mensen afbeeldt nog wel in deze tijd? ‘Misschien volstaat subversiviteit. Maar wordt het dan niet te subtiel?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Schalekamp

Ik werkte eens een aantal maanden voor een Berlijnse krant, in een Nederlands-Duitse journalistieke uitwisseling. Als laatste stuk mocht ik iets polemisch schrijven, dat was de traditie. Wat was me nou opgevallen, wat mankeerde er nou echt aan Duitsland of Duitsers? Best wel wat natuurlijk, moest ik me beperken tot één artikel? Dan zou het gaan het over het gebrekkig ontwikkeld gevoel voor humor van de Duitser. Daar begrepen ze op de redactie niets van: “Wij geen gevoel voor humor!? Maar we lachen toch heel vaak!” Tja... Het stuk dat ik schreef weigerden ze vervolgens te plaatsen, op zich geestig. 

Duitse humor is meestal kinderhumor, was me opgevallen. Iemand overdreven nadoen wordt heel grappig gevonden, zoals een kleuter merkte toen die zijn eerste lach oogstte. Verfijning als sarcasme, of zelfs ironie, is voor hen te hoog gegrepen. Daarvoor moet je bij de Britten zijn. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap