Spring naar de content
bron: ANP

Binaire bullies

Progressieve intellectuelen zijn de laatste jaren veel te makkelijk meegegaan in een radicale nieuwe visie op sekse en gender, vindt Jan Kuitenbrouwer. Een visie die cruciale intellectuele zwakheden en gevaarlijke bijwerkingen kent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

En toen was er de mishandeling van Frederique. 14-jarig meisje uit Amstelveen wordt belaagd door een stel jongens die antwoord eisen op de vraag of zij een meisje of een jongen is. Frederique weigert. De jongens slaan haar het ziekenhuis in, waar zij nu ligt met een gebroken neus, kaak, en tand. Frederique ‘komt genderneutraal over,’ zegt haar vader. Zij ‘weet niet of ze een jongen of meisje wil zijn.’ 'Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt’, zei ze tegen haar belagers. In het genderjargon zou je haar denk ik ‘non-binair’ moeten noemen, maar of Frederique zelf in die termen denkt is niet duidelijk.

Toen het nieuws verscheen had ik mijn column voor deze week net af. Die ging over de angst in progressieve kring voor dit onderwerp. Transgenderisme, zoals ik het maar even noem, is een ingewikkeld onderwerp, het is begrijpelijk dat mensen aarzelen om zich erover uit te spreken, maar het gaat hier niet alleen om transgenderisme en de nieuwe Transgenderwet, dit gaat ook over democratie en vrijheid van meningsuiting. En dat het mogelijk moet zijn om over dit onderwerp te spreken en van mening te verschillen, dáárover zullen in progressieve kring toch geen twijfels zijn? Toch lijkt het erop. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap